InstagramFacebookYoutube
Výživa

Odpovede na interesantné otázky týkajúce sa jabĺk a ich účinkov

07. decembra 2018
Odpovede na interesantné otázky týkajúce sa jabĺk a ich účinkov
Ste pripravení zásobiť sa jablkami? Prinášame vám odpovede na všetko, čo potrebujete vedieť o výbere a príprave tohto ovocia bez ohľadu na to, či je čerstvé, sušené alebo v tekutej forme.

Jablko je jedno z ovocí, ktoré sú síce veľmi bežné, ale v sebe skrývajú aj veľký potenciál. Má pozitívny vplyv na krvný cukor, srdcovocievne zdravie, trávenie, obmedzuje zápaly a podporuje činnosť mozgu. V súvislosti s ním sa však vynára aj niekoľko otázok.

Musíme sa obávať pesticídov?

Pri pestovaní jabĺk sa bežne využívajú pesticídy, takže by ste tejto otázke skutočne mali venovať pozornosť. Najlepšie urobíte, ak si kúpite organické jablká. A keď nie, tak si jablko poriadne opláchnite, čím znížite určité množstvo týchto látok. Ošúpanie je ešte väčšou istotou. Najdôležitejšie však je pochopiť, že najhorší vplyv majú pesticídy na zdravie detí. Ak vám na nich záleží, tak to nepodceňujte.

Článok pokračuje pod reklamou


Záleží na konkrétnom type jablka?

V rôznych odrodách jabĺk sa špecifický obsah zdraviu prospešných polyfenolov o čosi líši, ale všetky typy tohto ovocia sú skvelým zdrojom mocných antioxidantov, a tak z tohto pohľadu skutočne nezáleží na tom, či si kúpite Jonagold, Golden Delicious, Gala či inú odrodu.

Prečo je jablko zelené aj červené?

Červené jablká však v sebe majú viac antokyanínu, ktorý sfarbuje ich šupku do červena. Zároveň tým zvyšuje pozitívne účinky na srdcovocievne zdravie. Bez ohľadu na farbu sú však všetky jablká prospešné pre zdravie vďaka obsahu antioxidantov, vlákniny a iných dôležitých látok. Zaujímavosťou je, že červené jablká sú pre spotrebiteľov atraktívnejšie - kupujú ich viac.

Mali by sme jesť aj šupku?

Písali sme o tom, že sa obsah zvyškov pesticídov znížite ošúpaním jablka. Šupka je však zdravá a ak máte jablká z organického pestovania, potom nie je dôvod, aby ste ju nejedli. Obsahuje totiž cenné fenoly. Šupka tiež vďaka svojmu obsahu významne potláča množenie rakovinových buniek hrubého čreva.

Poskytujú aj sušené jablká prospešné účinky?

Jednoduchá odpoveď je: Áno. Vláknina je v jablkách bez ohľadu na to, či sú čerstvé alebo sušené. Ľuďom pomáha znižovať hladinu cholesterolu, čím znižuje riziká srdcových chorôb. Treba si však dať pozor na sladené verzie sušeného ovocia. Dodatočný cukor skutočne nepotrebuje. Taktiež by malo mať čo najmenej konzervantov.

Nie je lepšie piť jablkovú šťavu?

Jedenie celých jabĺk je lepšie z toho dôvodu, že vás lepšie zasýti a poskytne podstatne viac vlákniny. Jablková šťava naopak obsahuje viac prírodných cukrov, ktoré vám dodajú energiu bez toho, aby vás poriadne zasýtili. Pri spracovaní dochádza aj k odstráneniu šupky, čím sa znižuje množstvo antioxidantov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist