InstagramFacebookYoutube
Výživa

10 dôvodov, prečo by ste nemali piť diétne nápoje

23. júna 2020
10 dôvodov, prečo by ste nemali piť diétne nápoje
Asi ste si vedomí toho, že sladené nápoje neurobia nič pozitívne pre štíhly pás. Obsahujú veľa cukrov a kalórií. Mnoho ľudí preto vsádza na diétne nápoje. Ani to však nie je žiadna výhra.

Pitný režim je dôležitý, ale nikto nepotrebuje sladené ani diétne nápoje. Niekto by si mohol myslieť, že tie diétne sú lepšie, lebo obsahujú menej kalórií. Obsahujú však látky, ktoré tiež brzdia chudnutie, resp. pomáhajú k priberaniu. Okrem toho je veľa ďalších dôvodov, prečo by ste ich mali ignorovať:

1. Nemajú žiadne prínosy pre zdravie – hoci môžete významné znížiť kalorický príjem oproti bežným sladeným nápojom, na zlepšenie zdravia nemajú žiaden vplyv. Lepšia je aj čistá voda.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nerobia žiadne dobro žalúdku – umelé sladidlá negatívne vplývajú na rozmanitosť a množstvo dobrých baktérií vo vašom žalúdku. A ako vieme, zdravá mikroflóra nie je prospešná len pre trávenie, ale aj pre udržiavanie zdravej hmotnosti, imunitný systém a zdravie mozgu.

3. Podporujú chuť na sladké – umelé sladidlá spôsobujú, že diétne nápoje sú sladšie, ako tie bežné. Keď telo príjme naraz toľko sladkosti, začne túžiť po sladkom ešte viac. Zvyšuje sa teda riziko, že budete jesť viac sladkých a nezdravých jedál, aby ste svoje chúťky uspokojili.

4. Rozhodia vám metabolizmus – chemikálie v diétnych nápojoch sú pre telo neprirodzené a môžu spôsobovať zápaly, ako aj vyvíjať tlak na detoxikačný systém tela. Výsledkom toho je vyššie riziko metabolického syndrómu, inzulínovej rezistencie a cukrovky.

5. Kalórie skutočne neušetríte – či je to tým, že si dovolíte jesť viac kalórií, keď ste ich ušetrili diétnym nápojom, alebo je to podporovaním chute na sladké, ušetrené kalórie máte tendenciu neskôr dohnať stravou, takže v skutočnosti tým nič nezískate ani z tohto pohľadu.

6. Mohli by vám zhoršovať náladu – výskumy ukazujú, že existuje vzťah medzi diétnymi nápojmi a depresiou, úzkosťou alebo zmenami nálady. Ak teda pracujete na svojom mentálnom zdraví, vyhýbajte sa diétnym nápojom a umelým sladidlám, ktoré obsahujú.

7. Zvyšujú riziko bolesti hlavy – kofeín alebo umelé sladidlá môžu prispievať k tomu, že budete pociťovať bolesti hlavy.

8. Zvyšujú riziko cukrovky – nedávna štúdia ukázala, že ženy, ktoré denne pili 3 a pol deci diétneho nápoja denne, mali o 33 percent vyššie riziko cukrovky 2. typu a tie, ktoré množstvo zvýšili na 600 ml, mali toto riziko vyššie až o 66 percent.

9. Neprospievajú zubom ani kostiam – obyčajný sladený nápoj aj ten diétny oslabujú zubnú sklovinu a znižujú hustotu kostí. Jedna štúdia ukázala, že z kostí sú najnáchylnejšie bedrá u žien.

10. Sú návykové – umelé sladidlá spôsobujú fyzickú závislosť a hoci sa odporúča nahrádzať diétne nápoje vodou, nie je to také ľahké ani v prípade, ak ich nepijete dennodenne. Určite je to však správny krok.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist