InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Rakúske ľadovce lákajú lyžiarov. Zanedbania v cestovnom poistení vás môžu vyjsť draho

Autor: PR článok  /   01. júla 2020
Rakúske ľadovce lákajú lyžiarov. Zanedbania v cestovnom poistení vás môžu vyjsť draho
Od mája sa postupne otvoriliniektoré ľadovcové lyžiarske strediská v Rakúsku. Mnoho Slovákov, najmä tento rok, pociťuje deficit v lyžovaní. Patríte medzi nich, a namiesto letnej dovolenky pri mori zvolíte radšej zasnežené svahy? Pri cestách do zahraničia je nevyhnutnosťou cestovné poistenie. Ale len ho mať nestačí. V závislosti od toho, čo sa chystáte na dovolenke robiť, malo by kryť všetky riziká spojené s touto činnosťou. A tiež by ste mali poznať výluky, na ktoré sa poistenie nevzťahuje. Ako je to v prípade, ak si chcete poistiť lyžovačku u susedov?

Cestovné poistenie a koronavírus

Pri dodržiavaní prísnych opatrení proti koronavírusu sa momentálne dá lyžovať na ľadovcoch Hintertuxer Gletscher (Tirolsko), Mölltaler Gletscher (Korutánsko), a otvorený je aj lyžiarsky areál Kitzsteinhorn v Salzbursku. V súvislosti s koronavírusom poisťovňa preplatí liečebné náklady (nie karanténu) len v prípade, že sa človek nakazil a liečil v krajine, ktorá bola v čase vycestovania zaradená do zoznamu zdravotne bezpečných krajín. V súčasnosti sa medzi nimi nachádza aj Rakúsko. Zoznam aktualizuje na svojich stránkach Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Výluky z poistenia

V základnom balíku cestovného poistenia sú zvyčajne kryté náklady na nevyhnutnú liečbu a ošetrenie v zahraničí. Ale úrazov pri lyžovaní sa to týkať nemusí. Lyžovanie je z pohľadu poisťovní rizikový šport a poisťujú ho v rámci inej kategórie, resp. iného balíka. Ak chcete, aby vás cestovné poistenie skutočne chránilo, určite v poisťovacom formulári uveďte to, že plánujete lyžovať. A spresnite, či ide o rekreačné alebo výkonnostné lyžovanie, prípadne či zvyknete občas vybočiť mimo zjazdovku. Niektoré druhy zvlášť rizikových športov, ako je napr. skialpinizmus alebo lyžovanie mimo vyznačených trás, sa u väčšiny poisťovní nachádzajú vo výlukách a musia sa osobitne pripoistiť.

Typickým príkladom výluky z poistenia je aj situácia, keď vedome nedodržíte zákonné ustanovenia platné v danej krajine. Povedzme, že by ste v niektorej zo spolkových krajín Rakúska, kde je nosenie lyžiarskej prilby povinné, túto skutočnosť nedodržali a počas úrazu ju nemali na hlave. Vtedy vám poisťovňa nemusí vyplatiť poistné plnenie. Momentálne je v celom Rakúsku lyžiarska prilba povinná pre deti do 15 rokov. Pre dospelých zaviedli túto povinnosť v spolkových krajinách Salzbursko, Horné a Dolné Rakúsko, Štajersko, Korutánsko, Burgenland a Viedeň. Zatiaľ ju nemajú spolkové krajiny Tirolsko a Vorarlbersko. Avšak na nosenie lyžiarskej prilby vydali verejné odporúčanie.

Takisto sa zbytočne budete domáhať poistného plnenia, ak si úraz spôsobíte pod vplyvom alkoholu alebo drog. Poisťovňa ho bude v závislosti od konkrétnych okolností krátiť alebo ho úplne zamietne. Alkohol si doprajte až po lyžovačke.

Celoročné alebo krátkodobé – ktoré cestovné poistenie je výhodnejšie?

Niekomu, kto cestuje často do zahraničia alebo na hory sa určite oplatí celoročné cestovné poistenie. Často obsahuje rôzne bonusy, ako napr. poistenie do hôr, alebo zimné (nie adrenalínové) športy bez príplatkov. Dôležité: Cestovné poistenie má zmysel pri každom výjazde za hranice. Či je to kvôli lyžovačke, alebo častým nákupom zľavneného lyžiarskeho oblečenia v Parndorfe. Autonehoda za hranicami bez poistenia vás môže vyjsť oveľa viac, ako keby ste si kúpili dve značkové northfinder bundy za plnú cenu na Slovensku. Isteže nie len pre seba, ale najmenej pre celý lyžiarsky tábor! Vďaka celoročnému cestovnému poisteniu máte tento problém vyriešený na dlhšie obdobie.

Prečo sa nespoliehať iba na Európsky preukaz zdravotného poistenia? Pretože je obmedzený na zdravotnú starostlivosť výhradne vo verejných zdravotníckych zariadeniach v rozsahu štandardnom pre danú krajinu. To, čo nie je hradené z verejného zdravotného poistenia v Rakúsku (napr. zásah leteckej záchrannej služby), musíte zaplatiť z vlastného vrecka. Takisto nekryje náklady na spoluúčasť pacienta v štáte poskytnutia zdravotnej starostlivosti, prevoz na SR, právne služby a asistenčné služby.

Samozrejme, poisťovne ponúkajú aj individuálne krátkodobé cestovné poistenie pre lyžiarov na konkrétny počet dní. Tu je dôležité si uvedomiť, odkedy začína platiť. V niektorých poisťovniach to môže byť tri hodiny po uzavretí a zaplatení poistenia, niekde 6 dní, a niekde začne platiť okamžite po odoslaní peňazí na účet poisťovne. Taktiež si overte, či takéto poistenie kryje poistné udalosti už na Slovensku hneď ako opustíte svoje bydlisko, alebo až po prekročení hranice.

Nad akými pripoisteniami uvažovať, ak nie sú už súčasťou balíka?

  • Adrenalínové športy, lyžovanie mimo oficiálnych zjazdoviek
  • Poistenie zodpovednosti za škodu (pozrite, či nie je súčasťou poistenia domácnosti): Ak na rakúskom svahu utrpel iný lyžiar úraz vašou vinou, napr. v dôsledku kolízie, ste povinný mu uhradiť náklady na ošetrenie (vrátane prevozu do nemocnice) a lekársku starostlivosť. A taktiež náklady na rekonvalescenciu, náhradu príjmu, bolestné... K sume okolo desiatok tisíc Eur pripočítajte ešte súdne trovy, a do konca života si už lyžovačku v zahraničí nebudete môcť dovoliť. Z problémov vás dokáže vysekať jedine dobre nastavené poistenie a skúsená advokátska kancelária.
  • Poistenie právnej ochrany
  • Poistenie do hôr (poistenia pátrania a záchrany v horách, zásah horskej služby, preprava vrtuľníkom)
  • Poistenie batožiny (lyžiarskeho výstroja, lyžiarskeho oblečenia, drahých predmetov – napr. fototechniky)
  • Úrazové poistenie pre prípad smrti následkom úrazu
  • Úrazové poistenie pre prípad trvalých následkov úrazu


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist