InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako urobiť z cvičenia potešenie?

05. augusta 2018
Ako urobiť z cvičenia potešenie?
Mnoho ľudí má hlavne v začiatku svojho tréningového úsilia jeden problém – neopustiť tréning. Často za tento krok môže nedostatok motivácie, často nedostatok odhodlania. Na začiatku je ta drina totiž najťažšie. Naskytuje sa teda otázka, ako urobiť z cvičenia potešenie.

Keď niekto celý život sedel na zadku a začne cvičiť, netreba sa mu čudovať, že to je preňho náročné. Zlou správou je, že tréningy v posilňovní svoju náročnosť nezmenia. Dobrou však je, že ak sa nevzdáte, bude sa vám to zdať relatívne ľahšie.

Prečo by tomu malo tak byť? Odpoveď je jednoduchá – čím viac budete navštevovať posilňovňu, tým viac bude pravdepodobné, že si cvičenie jedného dňa obľúbite. Čim viac budete trénovať, tým viac tomu budete prichádzať na chuť, začnete sa na to adaptovať a nakoniec si vypestujete zvyk.

Článok pokračuje pod reklamou


A práve zvyk je dôležitý. Keď si na cvičenie zvyknete, nebudete príliš riešiť to, že musíte ísť do posilňovne, a že sa vám nechce. Štúdia pritom ukazujú, že na vypestovanie zvyku treba niečo robiť 30 dní. Dajte si teda záväzok, že to najskôr vydržíte mesiac. Potom tento čas naťahujte a časom sa z toho zvyku môže stať až posadnutosť a potom budete už vnímať za problém možné vynechanie tréningu.

A tá závislosť sa často prejavuje už pri prvých viditeľných výsledkoch vašej snahy. To vás motivuje ďalej, ale často nie sú výsledky také skoré. Vtedy treba zachovať trpezlivosť a myslieť aspoň na to, že cvičenie so sebou prináša aj množstvo iných výhod, či už zdravotných, sociálnych alebo mentálnych.

Dôležitá je okrem trpezlivosti aj realistická predstava o tom, čo môžete dosiahnuť. Telo nebudete mať hneď ako miestny svalovec a často sa stáva, že podľahnete nesprávnej ilúzii, ak niekto veľmi rýchlo naberie svalovú hmotu. Bohužiaľ, nie je totiž raritou, že si ľudia pomáhajú anabolickými steroidami.

A čo sa týka motivácia na začiatku, treba sa motivovať zvnútra, nie zvonka. Čo to znamená? Ak od vás chce iný človek, aby ste sa vypracovali, ale vy sa s tým nestotožňujete, nikdy nedosiahnete také výsledky, ak by ste to vo svojom vnútri chceli vy. Vy sa musíte rozhodnúť, vy musíte trvať na tom, že urobíte pre seba niečo dobré.

Taktiež môžete o svojich cvičebných cieľom povedať svojim blízkym a požiadať ich, aby vás vo vašej snahe podporovali. Potrebujete totiž pozitívnu energiu a podporu, aby ste zostali motivovaní. Iným pomáha aj kritika a posmešky, ktoré ich motivujú, no nie každý má v sebe bojovného ducha, ktorý si povie: „Ja im ukážem!“.

Ak teda začínate, snažte sa v úvode za každú cenu cvičiť vydržať, aj keď sa budete trápiť. Nakoniec sa pre vás cvičenie stane súčasťou života, budete sa naň tešiť, budete sa po ňom cítiť dobre. Budete vedieť, že pomáhate svojmu telu a zdraviu a jediný problém pre vás bude, že budete musieť už ísť z posilňovne domov.

Letný režim, pôvodne z : 28.27.2013.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist