InstagramFacebookYoutube
Výživa

Prečo jesť jedlá bez lepku?

07. augusta 2018
Prečo jesť jedlá bez lepku?
Lepok (glutén) je zmes gliadínu a glutenínu, ktorá sa nachádza v semenách niektorých obilnín ako sú pšenica, jačmeň či raž. Dostáva sa do tela veľmi bežne a je spojený s viacerými nepriaznivými účinkami. Dnes vám prinesiem jednoduché dôvody, prečo bezlepková diéta nie je výhodná len pre celiatikov.

Dôvody preč žiť bez lepku

1. STOVKY PROBLÉMOV SPOJENÝCH S LEPKOM - vedecky sa už potvrdilo spojenie medzi lepkom a viac ako 300 chorobami a symptómami. Možno ich pociťujete aj vy – bolesť hlavy, nadváha, zmeny nálady, problémy s pokožkou, nespavosť, bolesti krížov, svalová bolesť, sexuálne disfunkcia a pod.

2. BEZ LEPKU STE EFEKTÍVNEJŠÍ - vaše telo i mozog fungujú lepšie, ak ste v bezlepkovej diéte. Lepok totiž spôsobuje vo vašom systéme chaos, pôsobí nie len na fyziologickú a neurologickú stránku človeka, ale aj na tú mentálnu.

Článok pokračuje pod reklamou


3. POMALY VÁS ZABÍJA - lepok pôsobí ako tichý zabijak a pomaly aj obmedzuje vaše mozgové funkcie. Záleží potom už len na vašom DNA, ako skončíte. Bez pochýb vás však lepok významne ovplyvňuje negatívne po mozgovej stránke (demencia, depresie, Parkinsonova choroba, Alzeheimerova choroba).

4. ZMENA JE ĽAHKÁ - zabudnite na to, že je to náročné. Otvorte si myseľ k zmene a verte, že vám bezlepková strava výrazne pomôže k lepšej kvalite života. Stojí za to pristúpiť k tejto zmene a nie je až taká ťažká, ako si myslíte. Bezlepkovou diétou budete bližšie k optimálnemu zdraviu a takisto vám určite záleží aj na tom, aby bolo zdravé vaše potomstvo.

Ako sa prestať jesť lepok?

1. Naučte sa rozpoznávať, kde sa v danom jedle môže nachádzať lepok.

2. Ak sa ho nemusíte pre diagnostikovanú intoleranciu zbaviť zo dňa na deň, eliminujte ho zo stravy postupne. Ľahšie si tak zvyknete.

3. Ak chcete niečo piecť, vyhnite sa bežnej múke a zvoľte bezlepkovú alternatívu. Takisto nahraďte biely cukor trebárs steviou alebo mandľovou múkou, ktorá bude fungovať aj ako prirodzené sladidlo.

Letný režim, pôvodne z : 10.12.2013.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist