InstagramFacebookYoutube
Kinesiológia

Kinesiológia I. – svaly hrudníka

05. júla 2023
Kinesiológia I. – svaly hrudníka
Nie je sval ako sval. Pokiaľ však ide o svalovú skupinu, ktorú by chceli mať rozvinutú všetci chlapi, bol by to hrudník. A práve na svaly hrudníka sa zameriame v tejto časti nášho seriálu o svaloch a ich stimulácií v posilňovni.

Hrudník / prsné svaly

Svaly hrudníka tvoria tri skupiny svalov – torakohumerálne svaly, vlastné svaly hrudníka a bránica. Prvá skupina sú svaly, ktoré odstupujú od rebier a upínajú sa na pletenec horných končatín. Ide o tri svaly, ktoré nadšenci kulturistiky poznajú – musculus pectoralis major, musculus pectoralis minor a musculus serratus anterior. Na tieto sa sústredí tréning hrudníka. Vlastné svaly hrudníka sa nachádzajú na vnútornej strane hrudníka. Ide o musculum intercostales ineterni a musculum intercostales externi.

Vlastné svaly hrudníka inak poznáme aj ako dýchacie svaly, pretože pomáhajú pri nádychu a výdychu. Nachádzajú sa medzi rebrami. Intercostales externi na vonkajšej strane pomáha zdvíhať rebra a rozširovať hrudník. Intecostales interni na vnútornej strane pomáha pri poklese rebrier.

Článok pokračuje pod reklamou


Prsné svaly dôležité pre kulturistov

Ľudia, ktorých zaujíma nabratie objemov v oblasti hrudníka, potrebujú svoju pozornosť venovať hlavne dvom svalom - musculus pectoralis major a musculus pectoralis minor. V preklade ide veľký prsný sval a malý prsný sval.

Tak ako názov napovedá, veľký prsný sval tvorí väčšiu časť prsného svalstva. Začína na kľúčnej kosti a končí na chrupkách prvých šiestich rebier. Sval umožňuje človeku pripažovanie, predpažovanie a pronáciu. Je tvorený dvoma hlavami – klavikulárnou a sternalnou. Sternálnu hlavu, tú väčšiu, precvičíte cvikmi ako sú kľuky na bradlách, kľuky, benčpres, tlaky na šikmej lavičke hlavou dole, rozpažovanie na rovnej a negatívne naklonenej lavičke či pullover. Ide o cviky zamerané na strednú a dolnú časť hrudníka. Klavikulárnu hlavu, ktorá sa nachádza v hornej časti hrudníka, stimulujú najmä cviky na šikmej lavičke hlavou hore – tlaky, rozpažovania, kladka.

hrudnik


Malý prsný sval tvoria tri menšie hlavy. Ide o malý sval, ktorý sa upína na zobák a na druhej strane je viazaný na tretie, štvrté a piate rebro. Jeho funkciou je ťah lopatky dopredu a nadol. Malý prsný sval zaťažia najlepšie kľuky na bradlách a sťahovanie kladky.

hrudnik


Tretí sval zo skupiny torakohumenálnych, pílovitý predný sval (serratus anterior), pomáha stabilizovať lopatku a asistuje pri upažovaní, predpažovaní a vzpažovaní. Serratus anterior sa stimuluje sekundárne pri dvíhaní ramien na šikmej lavičke hlavou hore.

hrudnik


Databáza cvikov: Cviky na hrudník

foto: wikipedia.org

Letný režim, pôvodne z 24.09.2015.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist