InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tri tipy, ako nabrať silu okamžite

05. októbra 2015
Tri tipy, ako nabrať silu okamžite
Možno sa snažíte, cvičíte dlho a tvrdo, dávate do toho všetko, no i tak sú prírastky na sile menšie, ako by ste chceli. Často ich však významne môžu zvýšiť aj maličkosti. Práve v tomto článku vám odhalíme, ktoré tri drobnosti vám môžu silu zvýšiť skoro okamžite.

Silu získavame pravidelným posilňovaním, pri ktorom sa sústredíme na veľké váhy a na malý počet opakovaní. Ide teda o niečo, čo môžeme zdokonaľovať tréningom. Nasledujúce tri tipy vám však situáciu zoptimalizujú, a vy tak budete schopní vytlačiť, pritiahnuť alebo zdvihnúť toho viac.

1. ZDOKONAĽTE DÝCHANIE
Vašu silu a vaše výkony ovplyvňuje dýchanie možno viac ako si myslíte. Váš nervový systém registruje veľa podnetov na základe toho, ako dýchate. Často preto nesprávne dýchanie negatívne ovplyvňuje aj funkciu tela pri silovej námahe. Sila je z veľkej miery závislá na štruktúre a nervoch. Pri každom cviku sa vykonávajú dva pohyby – koncentrický, pri ktorom dochádza k „boju“ proti záťaži, a excentrický, pri ktorom záťaž spúšťate do počiatočnej polohy. Svoje dýchanie by ste mali načasovať tak, že pri koncentrickom pohybe vydychujete a pri excentrickom sa nadychujete tak, aby ste svoje pľúca naplnili čo možno najviac, teda nie len hore. Dosiahnete to tak, keď namiesto hrudného dýchania využijete viac bránicu a brušné dýchanie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. VNÍMAJTE NAPÄTIE AJ MIMO PRECVIČOVANÝCH SVALOV
Každý sval vo vašom tele je prepojený. To znamená, že keď uvoľníte jednu oblasť tela, ovplyvní to aj ďalšiu. Tento princíp môžete využiť ako vašu výhodu aj pri cvičení. Nemali by ste sa pri ňom sústrediť len na kontrakciu precvičovaných svalov, ale takisto aj na ostatné svaly, ktoré vám vytvoria lepšiu platformu pre produkciu väčšej sily. Skúste si to overiť napríklad pri kľukoch – nesústreďte sa len na ruky a hrudník, ale spevnite si aj stred tela a nohy. Čím viac napätia vytvoríte v celom tele, tým silnejší budete a tým ľahšie sa vám bude javiť vykonávanie daného cviku.

3. UCHOPTE ČINKU AKO PORIADNY CHLAP
Ak chcete využiť maximum sily, ktorú v sebe skrývate, tak sa naučte uchopovať poriadne činky. Ak sa budete snažiť tyč činky uchopiť čo najsilnejšie, tým viac váhy dokážete dvihnúť. Skúste to a uvidíte – ležérnejším úchopom budete slabší ako, keď sa pokúsite činku stlačiť tak veľmi, ako viete. Držte také napätie počas celej série a pamätajte – čím silnejší je úchop, tým silnejší ste vy. Platí to aj o chodidlách. Všimol si to aj Arnold Schwarzenegger, ktorý robil rád drepy bosý – dokázal urobiť viac opakovaní. Vsugeroval si to? Ide o zázrak? Kdeže! Dlane a chodidlá obsahujú najviac zmyslových receptorov, ktoré sú za tento jav zodpovedné.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist