InstagramFacebookYoutube
Výživa

10 dôvodov, prečo by ste mali skončiť so sladenými nápojmi

20. októbra 2015
10 dôvodov, prečo by ste mali skončiť so sladenými nápojmi
Pijete sladené alebo diétne limonády? Poznáte niekoho známeho, kto je od nich závislý? Mnoho ľudí si v tejto dobe vytvorí závislosť na sladených nápojoch a mnohí možno aj nevedomky podceňujú rizika diétnych sódoviek. To je však chyba.

Najlepšou tekutinou pre ľudské telo je voda. Napriek tomu však mnohí ľudia nad ňou ohrnú nosom a uprednostnia produkty, o ktorých zložení často nemajú ani potuchy. Nie len nadbytočné kalórie sú rizikom. Ak ešte nie ste rozhodnutí s nimi skoncovať, možno vám pomôže nasledujúcich desať dôvodov.

Čo zlé dokážu takéto nápoje?

1. Poškodzujú vaše zuby - vedci v roku 2013 zistili, že vysoký príjem sladených nápojov a sódoviek poškodzuje zuby v takej miere, ako drogy pervitín či kokaín u závislých ľudí.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Muži majú vyššiu pravdepodobnosť leukémie a Hogkinovho lymfómu - muži, ktorí vypijú jeden alebo viac sladených nápojov denne, majú výrazne väčšie riziko, že sa u nich vyvinú ochorenia ako leukémia či Hogkinov lymfóm.

3. Ženy majú vyššiu úmrtnosť - ženy, ktoré každodenne prijímajú sladené nápoje, majú podľa vedcov až o 50 % vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú na následky kardiovaskulárneho ochorenia.

4. Ženy ľahšie dostanú infarkt - podľa výskumov je o 30 % pravdepodobnejšie, že žena dostane infarkt alebo porážku, ak pravidelne pije diétne sódovky.

5. Spôsobujú bolesti hlavy - vedci potvrdili, že nápoje, ktoré obsahujú umelé sladidlá, môžu spôsobovať bolesti hlavy a migrény. Najviac pozornosti smeruje k aspartamu.

6. Spôsobujú depresie - už niekoľko štúdií ukázalo, že frekventované pitie diétnych sódoviek a sladených nápojov zvyšuje o 30 % pravdepodobnosť, že sa u človeka rozvinie depresia.

7. Spôsobujú priberanie - sladené nápoje obsahujú veľa kalórií a tak prispievajú k priberaniu. To však podporujú aj tým, že umelé sladidlá podporujú ukladanie podkožného tuku.

8. Zvyšujú riziko cukrovky - vedci sa nazdávajú, že jedným z hlavných dôvodov epidémie cukrovky v modernom svete je vzostup popularity sladených nápojov. Aj tie s umelými sladidlami totiž zvyšujú riziko cukrovky 2. typu.

9. Oslabujú vaše chute - už od roku 2006 je dokázané, že sladené nápoje negatívne vplývajú na chuťové receptory, čoho dôsledkom je, že si prirodzené chute vychutnáte výrazne menej.

10. Poškodzujú mozog - nápoje, ktoré obsahujú umelé sladidlá a predovšetkým aspartám, sú spojené so slabou pamäťou a poškodzovaním mozgu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist