InstagramFacebookYoutube
Tréning

5 dobrých dôvodov na vynechanie tréningu

19. októbra 2015
5 dobrých dôvodov na vynechanie tréningu
Každý poctivý cvičenec by sa mal snažiť obmedzovať absencie v posilňovni. Existujú však prípady, kedy lepšie urobíte, ak sa cvičeniu vyhnete. Nemusí vás hrýzť svedomie. Prinášame vám päť dobrých dôvodov na vynechanie tréningu.

Niekedy sa vám nechce cvičiť, a tak si vymýšľate výhovorky na to, aby ste nemuseli. Môže za to vaša lenivosť či pohodlnosť. Vtedy by ste sa mali motivovať a odhodlať sa k cvičeniu. Ak vás však trápia nasledujúce veci, môžete si pokojne dopriať pauzu:

1. Ste nevyspatí
Spánok zohráva kľúčovú úlohu pre zdravie človeka a zároveň pre regeneráciu po cvičení. Takisto ovplyvňuje efektivitu cvičenia. Spánok je dôležitejší ako samotný tréning. Ak ho nemáte dostatok a cítite sa nevyspatí, mali by ste sa v prvom rade zamerať na to, aby ste to napravili. Zdriemnite si, oddýchnite. Nevystavujte telo ešte väčšiemu stresu cvičením. Nie je ani dobré obetovať spánok pre skoré ranné cvičenie. Uistite sa, že spíte aspoň sedem hodín denne. Ak ste nevyspatí len výnimočne, ľahký tréning vás môže nabudiť. Vy si však musíte zvážiť, ako sa cítite.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Potíte sa, ste smädní alebo sa vám točí hlava
Ak sa cítite slabo, potíte sa, ste smädní alebo sa vám točí hlava, je to znamenie toho, že s vami nie je niečo v poriadku. Sú to náznaky veľkej únavy, ktorá môže viesť až ku kolapsu. Nemusí to pritom byť len pri veľmi teplom počasí. Doprajte si veľa vody, oddýchnite si a na deň si v posilňovni dajte pauzu.

3. Máte žalúdočnú nevoľnosť
Ak máte len menšie problémy s trávením, cvičiť zľahka môžete. Ak vám je však nevoľno alebo ste vracali, potom by ste sa mali intenzívnej námahe vyhnúť. V prípade hnačky je vaše telo dehydrované a cvičenie váš stav ešte zhorší. Zoberte si teda deň či dva voľna, kým sa váš žalúdok nedá opäť dohromady. Nezabudnite piť dostatok tekutín.

4. Niečo na vás lezie
Ak vás trápia ľahké bolesti hrdla alebo máte plný nos, cvičiť by ste ešte mohli, ale ak sú problémy pod úrovňou krku, vtedy by ste si mali dopriať voľno. A nie len na deň, na niekoľko, kým sa vás stav nezlepší. Môže ísť o kŕče, žalúdočné problémy, ťažké dýchanie, kašlanie. Samozrejmosťou je necvičiť pri zvýšenej teplote.

5. Ste zranení
Ak vás trápi čo i len menšie zranenie, je lepšie, ak sa myšlienky na cvičenie vzdáte. Ak aj je to drobnosť a snažíte sa ju príliš nezaťažovať, môžete si svoj stav zhoršiť. V prvom rade sa musíte postarať o svoje telo. Návšteva lekára by mala byť samozrejmosťou, ak beriete posilňovanie seriózne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist