InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning kulturistu VI. – Rich Gaspari a stehná

21. októbra 2015

Už dlhé roky nie je aktívny a Olympiu nevyhral, no zaradil sa medzi najzvučnejšie mená profesionálnej kulturistiky. Keď bol mladý, veľa ľudí mu veľa šancí nedávalo. Bol nižší a zaostávajúci vršok tela nikdy plnohodnotne nedobehol. Jeho silnou stránkou však boli nohy. Dnes vám prinášam tréning stehien legendárneho Richa Gaspariho.

Nohy boli to, čo Gasparimu v mladom veku zaistilo deväť profesionálnych titulov, vrátane titulu na Arnold Classic v roku 1989. Takisto skončil trikrát druhý a raz tretí na prestížnej Olympii. Ohuroval stehnami, ktorým nechýbala hmota ani definícia. Ako ich vypracoval?

Gaspari využíval na stehná obvykle 25 až 26 sérií. Jeho magickým číslom bolo 15 – okolo neho sa pohybovali počty opakovaní. „Šetrí to kĺby a je to dosť na to, aby ste cítili v svaloch skutočne pálenie,“ poznamenala americká legenda.

Článok pokračuje pod reklamou


Tréning päťdesiatdvaročného súčasného majiteľa Gaspari Nutrition začínal predkopávaniami, ktorými si zahrial nohy. Nasledovali ťažké drepy, v ktorých jeho opakovania klesli až na osem. Pri nich sa vždy snažil držať nohy bližšie k sebe a kolena smerovať rovno dopredu. Tretím cvikom boli hacken drepy. Následne mal v obľube urobiť dve alebo tri série výpadov a tréning zakončil 11 sériami dvoch variácií zakopávania.

Keďže nohy cvičil raz týždenne, snažil sa ich úplne zničiť. V poslednej sérii tréningu tak často robieval dvojité zhadzovanie. S danou váhou urobil maximum opakovaní, potom ju znížil a opäť cvičil do zlyhania. Potom prišlo ešte k jednému poklesu váhy. Keď už viac opakovaní urobiť nedokázal, skončil.

Gaspariho tréning stehien
Cvik Série Opakovania
Predkopávanie 4 12-15
Drepy 4 15-8
Hacken drepy 4 15
Výpady 2-3 15
Zakopávanie v ľahu 8 15
Zakopávanie v sede 3 15

zdroj: Flex


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist