InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tri cviky, pri ktorých je väčšia váha nutnosťou

22. októbra 2015
Tri cviky, pri ktorých je väčšia váha nutnosťou
Či je cieľom zaujať ženu alebo uspokojiť svoje ego, väčšinou sa v posilňovni snažíme zdvíhať väčšie váhy. Ak to s nimi preženieme, výsledkom je zlá forma a väčšie riziko zranení. Sú však aj cviky, pri ktorých je problémom príliš ľahká váha.

Odborník z New Yorku, Harold Gibbons, poukázal pre austrálsky Men’s Health na tri cviky, pri ktorých sa väčšinou používa omnoho ľahšia záťaž, ako by sa mala. Pri nich viac kilogramov na váhe pomôže nie len k lepším výsledkom, ale dokonca aj k lepšej technike. Tu sú:

1. KETTLEBELL SWING
Kettlebell swing je švihový cvik s využitím buliny (kettlebellu), pri ktorom dynamický pohyb vychádza z bedier. Zaťažuje najviac práve bedrové a sedacie svaly. Ak však využívate príliš nízke váhy, ľahko sa stane, že celú prácu pri švihu vykonajú ramená a ruky. Vtedy sa z cviku stane len neefektívny cvik na ramená. A to nie je jeho zmyslom. Preto voľte váhy, ktoré sú dostatočne ťažké na to, aby ste s nimi pri perfektnej technike neurobili ani jedno opakovanie klasického predpažovania. Začiatočná váha pre väčšinu chlapov vo forme by mohla byť 24 kilogramov. Čím budete silnejší, tým by byť mala pochopiteľne vyššia.

Článok pokračuje pod reklamou




2. PRÍŤAHY V ĽAHU
Príťahy v ľahu sú skvelým cvikom pre rozvoj chrbtového svalstva. Ide o prirodzený horizontálny ťah, ktorý je bezpečný pre chrbticu. Problémom však je, že väčšina cvičencov pri nich dokáže urobiť veľké množstvo opakovaní a len váha tela nie je dostatočnou záťažou pre napredovanie. Aj tu si to musíte skomplikovať. Ak dokážete robiť viac ako osem opakovaní s vlastnou váhou tela, zvážte pridanie záťaže – pieskový vak na hrudník alebo vestu. Nie len vďaka tomu budete budovať väčšiu silu, ale dokonca je pravdepodobnejšie, že počas celej série udržíte správnu techniku prevedenia.



3. CVIKY NA NOHY VYKONÁVANÉ JEDNOU NOHOU
Väčšina aktivít mimo posilňovne sa vykonáva na jednej nohe, ale keď prídete do fitka všetko robíte na dvoch. Preto mnoho osobných trénerov obľubuje využívať cviky, pri ktorých sa v danom okamihu cvičí len s jednou nohou, akú sú drepy na jednej nohe, mŕtve ťahy na jednej nohe či výpady. Mnoho cvičencov práve pri týchto cvikoch využíva ľahšie váhy, ako by mohli, pretože predsa – využívajú len jednu nohu. To je však chyba. Keď si na dané cviky zvykáte, mali by ste využívať ľahké váhy. Potom však už treba zaraďovať ťažké. Aj na jednou nohe zdvihnete viac váhy ako si myslíte. Samozrejme, nikdy neobetujte pre vyššiu váhu techniku prevedenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist