InstagramFacebookYoutube
Výživa

Poznáte šesť zdraviu prospešných semien?

17. novembra 2015
Poznáte šesť zdraviu prospešných semien?
Nie všetky semená sú vhodné len do pôdy či ako krmivo zvierat. Hoci ich väčšina ľudí vo svojej strave ignoruje, niekoľko druhov prináša zdraviu prospešné účinky. Aj niečo také malé môže mať veľký vplyv na vaše zdravie.

Keďže navštevujete náš portál, tak zrejme máte záujem o zlepšenie svojej kondície a zdravia. V tom prípade sú pre vás prospešné aj detaily. Každý detail prispieva k celku, ktorý vedie k pokroku. A za ten detail možno považovať aj príjem nasledujúcich šiestich druhov semien.

1. Chia semená

Chia semená sa radia medzi moderné super jedlá. Obsahujú veľké množstvo vlákniny – 5 gramov na polievkovú lyžicu. Preto v nich neostáva miesto pre sacharidy, vďaka čomu sa výborne hodia do diét. Kontrolujú krvný cukor, podporujú pocit nasýtenia a udržujú energiu na vyššej úrovní dlhší čas. Sú aj solídnym zdrojom srdcu prospešných omega-3 mastných kyselín, ako aj bielkovín. Majú antioxidačné vlastnosti a bojujú proti poškodeniam buniek voľnými radikálmi.

Článok pokračuje pod reklamou


Dávka
Kalórie
Bielkoviny
Sacharidy
Tuky
polievková lyžica
60
3 g
5 g
3 g


2. Konopné semená

Konopné semená potešia kulturistov, pretože poskytujú kvalitné rastlinné bielkoviny. Podobne ako vajcia, mäso či mlieko, obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré sa spájajú s rastom svalov. Okrem toho samozrejme obsahujú aj minerály ako železo, vápnik a horčík. Zlepšujú stav kostí, pomáhajú zvyšovať energiu a znižujú riziko srdcovocievnych ochorení. Dokonca bojujú proti zápalom. Majú výborný pomer 3:1 omega-6 k omega-3 mastným kyselinám.

Dávka
Kalórie
Bielkoviny
Sacharidy
Tuky
polievková lyžica
57
3 g
1 g
4 g


3. Ľanové semená

Ľanové semená patria medzi prvé jedlá, ktoré dostali prívlastok „super“. Ide o jeden z najlepších zdrojov rozpustnej vlákniny, vďaka čomu pomáhajú spomaľovať trávenie, a teda regulovať krvný cukor a chuť do jedla. Ich pravidelná konzumácia vedie k zníženiu rizika srdcovocievnych ochorení. Za to môže aj obsah omega-3 mastných kyselín. Odborníci ich odporúčajú konzumovať rozdrvené na prášok, aby sa ich živiny dali efektívne využiť.

Dávka
Kalórie
Bielkoviny
Sacharidy
Tuky
polievková lyžica
37
1 g
2 g
3 g


4. Sezamové semená

Sezamové semená nie sú pre mnohých nič viac ako posýpka na pečive. Pritom sú významným nemliečnym zdrojom vápnika, dôležitého minerálu pre rozvoj kostí a správne fungovanie svalov. Okrem toho v sebe skrývajú meď, ktorá pozitívne vplýva na produkciu energie a výkonnosť nervového systému. Zaujímavosťou je, že čierne semená majú údajne vyššiu antioxidačnú aktivitu.

Dávka
Kalórie
Bielkoviny
Sacharidy
Tuky
polievková lyžica
51
2 g
2 g
4,5 g


5. Slnečnicové semená

Slnečnicové semená sú v našich obchodoch snáď najrozšírenejšie a sú pomerne lacné. To neznamená, že nie sú až tak prospešné. Obsahujú telu prospešné tuky a široké spektrum minerálov, vrátane horčíka, medi či mangánu. Okrem toho sú významný zdrojom vitamínu E, vďaka čomu prispievajú k prevencii proti rakovine. Tiež zlepšujú regeneráciu po cvičení.

Dávka
Kalórie
Bielkoviny
Sacharidy
Tuky
polievková lyžica
51
2 g
2 g
4,5 g


6. Tekvicové semená

Tekvicové semená obsahujú veľa zdravých nenasýtených tukov a okrem toho v nich nájdete aj dobré množstvo železa, horčíka, zinku a vitamínu K. Ich zloženie pozitívne vplýva na srdcovocievne zdravie, produkciu testosteronu u mužov a znižuje riziko cukrovky 2. typu. Jesť sa môžu surové alebo pražené. Najlepšou voľbou sú nesolené.

Dávka
Kalórie
Bielkoviny
Sacharidy
Tuky
polievková lyžica
47
2 g
1,5 g
4 g



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist