Tieto jedlá počas choroby jedzte:
Slepačia polievka - slepačia polievka je liekom našich starých mám. Je veľmi výživná, ľahko stráviteľná a telu poskytne oporu pri bitke proti bežným chorobám.Včelí med - med pomáha potláčať kašeľ, takže sa hodí pri chorobách dýchacieho ústrojenstva.
Banán - ak máte problémy so žalúdko0m, banán ho veľmi nezaťaží a poskytne vám vitamíny, minerály a cennú energiu.
Báza čierna - bolo preukázané, že extrakt z bázy môže mať protivírusové vlastnosti. Pomôže teda pri chrípke, nachladnutí či problémoch s dýchacími cestami.
Cesnak - cesnak je známym ľudovým liekom. Má antibakteriálne vlastnosti, pôsobí proti črevným parazitom a pomáha zlepšovať imunitu. Pomáha tiež detoxikovať krv. Slúži ako prevencia, ale aj urýchľuje priebeh choroby.
Citrusové ovocie - citrón, pomaranče či grapefruity obsahujú veľa vitamínu C, ktorý bojuje proti chorobám a zlepšuje stav imunitného systému. Môžete ich zjesť v celku alebo z nich urobiť šťavu.
Zázvor - zázvor pomáha pri nevoľnosti. Ideálne je prijať ho v tekutej forme v podobe čaju alebo piva. Ale pozor! Vždy v prirodzenej forme, bez pridaných cukrov a sladidiel. O tom viac nižšie...
Oregano - olej z oregana je silnou zbraňou v boji proti baktériám, vírusom a zápalom. Zabráňuje rastu a šíreniu nevítaných patogénov a je veľmi ľahké ho prijať.
Teplý čaj - aj dostatok tekutín je pri chorobách dôležitý. Teplý zelený čaj je plný antioxidantov a má aj antivirálne a antibakteriálne účinky. Ak vám nevyhovuje on, antibakteriálne schopnosti má aj bežný harmančekový čaj.
Týmto sa pre zmenu vyhnite:
Jedlá plnú cukru - cukor i umelé sladidlá spôsobujú v tele zápaly, a preto ak si chcete jedla počas choroby osladiť, využívajte radšej med alebo zjedzte nejaké ovocie, ktoré vám dodá cenné živiny, energiu i vlákninu. Zápaly spôsobuje aj múka.Tučné jedlá - po ťažkých tučných jedlách sa často necítite optimálne ani vtedy, keď ste zdraví. Tak prečo by ste ich mali jesť, keď sa cítite zle kvôli chorobe? Spôsobia vám problémy so žalúdkom a podporia zápalové procesy.
Mliečne produkty - mliečne výrobky podporujú tvorbu hlienov, ktoré vám vedia pri chorobe narobiť ďalšie starosti. Na druhú stranu, malé množstvo probiotických jogurtov môže byť prospešné.
Vysoko kyslé jedlá - keď sa telo snaží počas choroby dostať do rovnováhy, mali by ste sa vyhýbať výrazne kyselinotvorným jedlám, ktoré podporujú zápalové procesy. Medzi ne patria okrem iných aj múka, cestoviny, hovädzie a bravčové mäso, syry, mlieka, čokoláda, brusnice či čerešne.
Čítať ďalší článok:
Pomôže vám HMB budovať svaly rýchlejšie? Zdieľať na Facebooku