InstagramFacebookYoutube
Výživa

Jedlá, ktoré by ste mali a ktoré by ste nemali jesť počas choroby

12. februára 2016
Jedlá, ktoré by ste mali a ktoré by ste nemali jesť počas choroby
Ak ste chorí, posledné čo by ste chceli, je odďaľovať proces zotavenia. A určite aspoň tušíte, že aj na zotavovanie z choroby má vplyv to, čo dáme do svojich úst. V tomto článku vám prinášame prehľad jedál, ktoré by ste počas choroby jesť mali a ktoré nemali.

Tieto jedlá počas choroby jedzte:

Slepačia polievka - slepačia polievka je liekom našich starých mám. Je veľmi výživná, ľahko stráviteľná a telu poskytne oporu pri bitke proti bežným chorobám.

Včelí med - med pomáha potláčať kašeľ, takže sa hodí pri chorobách dýchacieho ústrojenstva.

Článok pokračuje pod reklamou


Banán - ak máte problémy so žalúdko0m, banán ho veľmi nezaťaží a poskytne vám vitamíny, minerály a cennú energiu.

Báza čierna - bolo preukázané, že extrakt z bázy môže mať protivírusové vlastnosti. Pomôže teda pri chrípke, nachladnutí či problémoch s dýchacími cestami.

Cesnak - cesnak je známym ľudovým liekom. Má antibakteriálne vlastnosti, pôsobí proti črevným parazitom a pomáha zlepšovať imunitu. Pomáha tiež detoxikovať krv. Slúži ako prevencia, ale aj urýchľuje priebeh choroby.

Citrusové ovocie - citrón, pomaranče či grapefruity obsahujú veľa vitamínu C, ktorý bojuje proti chorobám a zlepšuje stav imunitného systému. Môžete ich zjesť v celku alebo z nich urobiť šťavu.

Zázvor - zázvor pomáha pri nevoľnosti. Ideálne je prijať ho v tekutej forme v podobe čaju alebo piva. Ale pozor! Vždy v prirodzenej forme, bez pridaných cukrov a sladidiel. O tom viac nižšie...

Oregano - olej z oregana je silnou zbraňou v boji proti baktériám, vírusom a zápalom. Zabráňuje rastu a šíreniu nevítaných patogénov a je veľmi ľahké ho prijať.

Teplý čaj - aj dostatok tekutín je pri chorobách dôležitý. Teplý zelený čaj je plný antioxidantov a má aj antivirálne a antibakteriálne účinky. Ak vám nevyhovuje on, antibakteriálne schopnosti má aj bežný harmančekový čaj.

Týmto sa pre zmenu vyhnite:

Jedlá plnú cukru - cukor i umelé sladidlá spôsobujú v tele zápaly, a preto ak si chcete jedla počas choroby osladiť, využívajte radšej med alebo zjedzte nejaké ovocie, ktoré vám dodá cenné živiny, energiu i vlákninu. Zápaly spôsobuje aj múka.

Tučné jedlá - po ťažkých tučných jedlách sa často necítite optimálne ani vtedy, keď ste zdraví. Tak prečo by ste ich mali jesť, keď sa cítite zle kvôli chorobe? Spôsobia vám problémy so žalúdkom a podporia zápalové procesy.

Mliečne produkty - mliečne výrobky podporujú tvorbu hlienov, ktoré vám vedia pri chorobe narobiť ďalšie starosti. Na druhú stranu, malé množstvo probiotických jogurtov môže byť prospešné.

Vysoko kyslé jedlá - keď sa telo snaží počas choroby dostať do rovnováhy, mali by ste sa vyhýbať výrazne kyselinotvorným jedlám, ktoré podporujú zápalové procesy. Medzi ne patria okrem iných aj múka, cestoviny, hovädzie a bravčové mäso, syry, mlieka, čokoláda, brusnice či čerešne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist