InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Pomôže vám HMB budovať svaly rýchlejšie?

10. februára 2016
Pomôže vám HMB budovať svaly rýchlejšie?
Doplnok výživy HMB je známy od stredu 90. rokov minulého storočia, ale keďže jeho účinky neboli vedecky podložené, veľmi rýchlo oň stratili cvičenci záujem. Teraz už aj vedci potvrdili, že HMB vplýva na rast svalov pozitívne, ak je suplement užívaný správne.

Americká štúdia zverejnená v Žurnále silového a kondičného výskumu skúšala účinky HMB na rast svalovej hmoty v dvoch skupinách trénovaných mužov. V jednej skupine užívali cvičenci 3 gramy HMB denne počas 12 týždňov a v druhej prijímali rovnaké množstvo placeba, ktoré nemá žiadne účinky.

Každý zo zúčastnených mužov mal predošlé skúsenosti s posilňovaním a všetci absolvovali rovnaký tréningový plán. Išlo o intenzívne tréningy, ktoré zahŕňali základné cviky ako sú mŕtve ťahy, benčpres a drepy. Následne ich pokroky zaznamenávali po 4, 8 a 12 týždňoch. Okrem svalovej hmoty sa testovala aj sila a úrovne hormónov.

Článok pokračuje pod reklamou


Výsledky ukázali, že všetci muži zažili prírastky sily i hmoty. Tí, ktorí užívali HMB, však urobili dramaticky väčšie pokroky. Kým tí s placebom nabrali za celú dobu 2,3 kilogramu svalovej hmoty, tí s HMB až 7,2 kilogramu. Rozdiel v silovom testovaní činil 51 kilogramov pri kombinácii benčpresu, mŕtvych ťahov a drepov.

Pokiaľ ide o hormóny, muži užívajúci HMB nezaznamenali nárast úrovne hormónov a biochemikálií, ktoré typicky rastú pri intenzívnom cvičení. Ak ich máte príliš vysoké, dokážu pokroky citeľne spomaliť.

Ako však užívať HMB, aby boli vaše výsledky čo najlepšie? Musíte v prvom rade prijímať dostatočné množstvo tohto suplementu, čiže 3 gramy denne. Najlepšie je užívať ho pred a po tréningu. Pri ňom zase musíte využiť vplyv HMB na hormóny a trénovať intenzívne. Bez tvrdého tréningu totiž zázraky očakávať nemôžete.

Ak chcete dosiahnuť podobné výsledky ako účastníci štúdie, mali by ste cvičiť celé telo tri až štyrikrát týždenne a využívať pri tom základné cviky, akú sú zhyby, benčpres, mŕtve ťahy, drepy, príťahy veľkej činky v predklone, tlaky na ramená a podobne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist