InstagramFacebookYoutube
Výživa

Koľko kalórií obsahujú čaj a káva? Aké majú výhody?

01. apríla 2016
Koľko kalórií obsahujú čaj a káva? Aké majú výhody?
Káva i čaj obsahujú kofeín, no ak ich pijete s mierou, prinášajú niekoľko zdraviu prospešných účinkov. A ich ďalšou výhodou je, že obsahujú len veľmi málo kalórií. Káva i zelený čaj dokonca pomáhajú kalórie spaľovať.

Kalórie v čaji a v káve

Väčšina čajov obsahuje v jednej malej šálke (cca 180 ml) len dve kalórie. Platí to pri čajoch, ktoré sú zaliate vodou z kohútika a bez použitia ochucovadiel. Instantné čaje osladené sacharínom obsahujú zhruba 5-6 kalórií pri stredne veľkej šálke (cca 230 ml). Čaj osladený lyžičkou cukru a dochutený citrónom obsahuje 88 kalórií.

Obsah kalórií v káve je tiež mimoriadne nízky. V malej šálke (cca 180 ml) mletej kávy zaliatej vodou z kohútika nájdete len dve kalórie. Espresso obsahuje o jednu kalóriu navyše. Instantná káva má o čosi viac kalórií, ale stále je to relatívne nízke číslo – 4 kalórie na malú šálku.

Článok pokračuje pod reklamou


Samozrejmosťou je, že ak si do čaju alebo kávy pridáte cukor, veľmi rýchlo kalorický obsah výrazne zvýšite. Ak si neviete predstaviť tieto nápoje bez osladenia, skúste namiesto cukru stéviu. Kalorický príjem zvyšujú aj mlieko či smotana v káve.

Prospešné účinky čaju a kávy

Zelený čaj má viac pozitívnych účinkov ako čierny. Pomáha chrániť telo pred rôznymi formami rakoviny a znižuje riziko problémov s cievami, mŕtvice, osteoporózy a bakteriálnych či vírusových infekcií. Pomáha zrieďovať krv a tým pádom predchádza krvným zrazeninám. Znižuje riziko žlčníkových kameňov a dokonca by mohol pomáhať aj pri prevencii cukrovky druhého typu.

Káva je na druhú stranu prospešná po mentálnej stránke – zvyšuje koncentráciu, znižuje riziko Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby, riziko depresií a údajne aj samovrážd. Chráni telo pred rakovinou pečene, redukuje symptómy astmy a je prevenciou pred vznikom žlčníkových kameňov.

Na záver treba podotknúť, že kofeín prijímaný pred spaním môže narušiť váš spánkový cyklus a väčší príjem kofeínu vedie aj k zvýšeniu krvného tlaku a zrýchleniu srdcového tepu.

zdroj: live strong


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist