InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Legendy kulturistiky XVI. – Steve Reeves

04. mája 2016

Ľudia, ktorí nie sú veľkými fanúšikmi modernej kulturistiky, často ukazujú na postavy, ktorými sa prezentovali borci z vekov dávnejších, ako John Grimek, Reg Park či Steve Reeves. A práve ten posledný bude hlavným hrdinom už šestnásteho dielu nášho seriálu Legendy kulturistiky.

Stephen L. Reeves sa narodil 21. januára 1926 v americkom mestečku Glasgow zo štátu Montana. Ako dieťa vyrastal viac-menej na vidieku v prostredí fariem. Jeho otec Lester na jednej z nich prišiel pri nehode o život. Steve vtedy nemal ani dva roky. Jeho matka Goldie sa po rokoch pretĺkania sa životom rozhodla odísť za lepším. Ako desaťročný sa tak musel presťahovať do Kalifornie.

Hoci svojho oca nepoznal, stále mal v pamätí slová jeho matky o tom, aký to bol skvelý muž, ktorý bol neustále vo výbornej forme. Jeho matka bola zase výbornou kuchárkou, a tak o kvalitnú stravu nemal núdzu. V novom prostredí spoznal kulturistiku a začal o ňu prejavovať záujem počas stredoškolského štúdia.

Článok pokračuje pod reklamou


Krátka, ale úspešná kulturistická kariéra

V Oaklande spoznal Joea Gambinu, s ktorým súťažili v pretláčaní rukou. Trápilo ho, že prehrával. Joe mu potom prezradil, že jeho tajomstvo sa skrýva v cvičení. Pozval ho do jeho garáže, kde spolu začali cvičiť. Seriózne sa však kulturistike začal venovať až v posilňovni Eda Yaricka. Rýchlo si vytvoril mohutnú postavu a začal pomýšľať na súťaženie.

Yarick mu ako renomovaný tréner pomohol s cvičením, ale aj so správnou výživou. Jeho pokroky boli skvelé, a keď sa cítil pripravený postaviť sa na pódia súťaží, tak prikývol a išiel na to. To už si aj odslúžil svoju vojenskú povinnosť.

Mal vtedy dvadsať rokov a hneď na prvých súťažiach bol obdivuhodný. V roku 1946 sa stal najlepším kulturistom západného pobrežia a o rok neskôr vyhral titul Mr. America. Vo Francúzsku sa o rok neskôr stal držiteľom titulu Mr. World a o dva roky neskôr vyhral aj Mr. Universe v Londýne. Bol to vrchol i koniec jeho kulturistickej kariéry.



Preslávil sa ako herec v talianskych filmoch

Úspechy v kulturistike a jeho pomerne časté fotky v novinách mali na svedomí to, že si ho všimli ľudia v Hollywoode. Myšlienka stať sa hercom ho nadchla. Príprava prvého filmu v roku 1947 by však bola ťažká – musel sa toho veľa naučiť a zároveň schudnúť sedem kilogramov. Hlavne to druhé sa mu nepáčilo, a tak sa nakoniec úlohy vo filme vzdal.

Nebola to však posledná ponuka, ktorú dostal. Nakoniec už v roku 1949 natočil svoj prvý snímok Kimbar z Džungle. Po tom, čo vyhral Mr. Universe, sa začal herectvu venovať naplno. V roku 1954 mal menšiu rolu v prvom významnom filme Aténa. V rovnakom roku bol jedným z hlavných postáv filmu Jail Bait.

Až potom však prišli filmy, ktoré ho preslávili. Paradoxne, ani v jednom z nich nebol použitý jeho hlas. Boli totiž natáčané európskymi spoločnosťami, predovšetkým talianskymi, ktoré ho museli predabovať. Najväčší úspech mal snímok Herkules, v ktorom ho uvidel aj Arnold Schwarzenegger. Jemu i ďalším bol Reeves vzorom.



Počas tohto obdobia zažil krátke manželstvo so Sandou Smithovou. V roku 1963 si zobral za ženu Aline Czartjawiczovú, s ktorou vydržal do jej smrti v roku 1989. Od roku 1994 bol ženatý s Deborah Ann Engelhornovou, s ktorou vydržal až do svojej smrti. Dožil sa 74 rokov a skonal 1. mája 2000 v kalifornskom Escondide.

Dovtedy však ešte stihol založiť vlastnú firmu Steve Reeves International. Napísal aj tri knihy Powerwalking, Budujeme klasickú postavu naturálne a Dynamické bodovanie svalov. Okrem toho občasne prispel svojimi poznatkami aj do magazínov.

Na konci svojho života našiel záľubu v koňoch a snažil sa podporovať naturálnu kulturistiku bez steroidov. Koňom sa venoval na svojom ranči v pokojnej oblasti za San Diegom, ktorý si kúpil za svoje úspory z filmovej kariéry. Zomrel na krvnú zrazeninu. Tá sa mu objavila po operácii, ktorú absolvoval o dva dni skôr. Jeho koniec prišiel v rovnakej nemocnici, ako zomrela jeho druhá manželka.

Ako radil trénovať?

Reeves veril, že mnoho kulturistov venuje tréningu až príliš veľa času. Preto ľuďom odporúčal cvičiť celé telo trikrát týždenne. Medzi nimi neradil len deň voľna, ale minimálne jeden a pol dňa. V praxi teda trénoval v pondelok ráno, v stredu večer a v sobotu ráno.

Prioritou pri každom cviku by mala byť dobrá technika prevedenia. A na tom stával aj Reeves, ktorý veril, že švihmi a rôznymi spôsobmi podvádzania škodí cvičenec len sám sebe. To isté platilo aj o socializovaní medzi sériami. Človek by sa mal v posilňovni sústrediť len na cvičenie.

Trikom, ako si udržať vysoký stupeň koncentrácie, bolo podľa neho stanovovanie si krátkodobých cieľov. Okrem dlhodobých cieľov ste teda mali pred každým tréningom menší cieľ, či už počet opakovaní alebo váha na činke.

Reeves tiež veril, že pre silu a hmotu je najlepšie robiť päť až šesť sérií po päť až šesť opakovaní, pričom prestávky medzi sériami by mali byť dve až tri minúty. Nohy odporúčal cvičiť nakoniec, aby ste sa na začiatku tréningu celého tela hneď nevyčerpali.

zdroj: wikipedia, bodybuilding.com, stevereeves.com, biography.com


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist