Okrem príjemnej chute je pomelo, podobne ako iné citrusy, bohaté na vitamíny. Najviac v ňom nájdeme vitamínu C, ktorý vo všeobecnosti podporuje imunitu človeka. Pomáha pri urologických problémoch, bojuje proti infekciám, vďaka draslíku podporuje činnosť kardiovaskulárneho systému a vďaka bioflavonoidom znižuje riziko rakoviny. Má pozitívny vplyv aj na pokožku a vlasy.
Pomelo je z väčšej časti tvorené vodou, a tak v 100 gramoch nájdeme len 38 kalórií.
Ako si ho môžete zaradiť do jedálničke okrem toho, aby ste ho konzumovali samostatne? Týmito piatimi spôsobmi:
1. Vytvorte si z neho dressing - do mixéra pridajte kúsok zázvoru vo veľkosti strúčika cesnaku a šálku na plátky nakrájaného jablka. Zľahka pomixujte a pridajte dve polievkové lyžice limetkovej šťavy a rybej omáčky a štvrť šálky šťavy z pomela. Pomaly premixujte a pomaly pridajte štvrť šálky olivového oleja. Dochuťte soľou a korením.
2. Využite ho ako topping na rybe - oddeľte od pomela všetky kúsky a zo zvyšku vyšťavte šťavu. Jednotlivé segmenty aj šťavu odložte stranou. Na tenko nakrájajte jeden fenikel a pridajte ku kúskom pomela. Pridajte dve PL olivového oleja, štipku soli a premiešajte. Rybu (pstruh, treska alebo platéza) polejte šťavou z pomela a následne na ňu dajte pripravenú zmes.
3. Urobte z neho salsa omáčku - zbavte sa kôry a na plátky nakrájajte dve pomela a dve avokáda. Vložte do misky. Pridajte osem štípok estragónu a dve nasekané Fresno čili papričky bez semienok. Na tenko nakrájajte 3 póry a 4 reďkovky. Pridajte šťavu z polovice citrónu, asi pol KL soli a všetky ingrediencie pomixujte.
4. Urobte si zmrzlinový pohár - do pohára vložte kúsok pomela, trochu hnedého cukru a kúsok opraženého kokosu. Prikryte vrstvou vanilkovej zmrzliny.
5. Hoďte pár kúskov do šalátu - vytvorte si chutný šalát podľa šéfkuchára Dorona Wonga – kúsky 1 pomela zmiešajte s 1/4 šálky nasekanej bazalky, 1/4 šálky mäty, 1/4 šálky šalotky a 3/4 šálky rukoly. Ako dressing si vymiešajte 1 PL rybej omáčky, 1/2 natenko nakrájanej čili papričky a šťavu z 1 limetky.
zdroj: Shape
Čítať ďalší článok:
Rybí olej. Päť dôvodov, prečo sa ho oplatí konzumovať Zdieľať na Facebooku