InstagramFacebookYoutube
Výživa

Druhy ovocia a zeleniny plné prospešných antioxidantov

30. septembra 2016
Druhy ovocia a zeleniny plné prospešných antioxidantov
Udržte si svoje zdravie pevné a brucho ploché pomocou týchto lahodných 15 druhov ovocia a zeleniny, ktoré v sebe skrývajú zbraň v podobe antioxidantov. Tie bojujú proti škodlivým účinkom oxidačných procesov prebiehajúcich v tele.

Prinášame vám nie len prehľad, ale aj „hitparádu“ najbohatších druhov ovocia a zeleniny na antioxidačné látky, ktoré sú zoradené podľa toho, aký vplyv na boj proti voľným radikálom majú. Tie najlepšie nájdete na záver.

15. Dusená brokolica - deťom príliš nechutí, ale je účinná v prevencii proti rakovine. Výskumníci tvrdia, že vypína rakovinové gény a chorobu dokáže aj účinne obmedzovať.

Článok pokračuje pod reklamou


14. Varený fialový karfiol - obsahuje až trikrát viac antioxidantov ako tradičný biely karfiol. Fialový je vďaka antocyanínu, ktorý podporuje krátkodobú pamäť, predchádza obezite, cukrovke a srdcovocievnym ochoreniam.

13. Datle Medjool - okrem významného množstva antioxidantov vám tento druh datlí dodá aj veľa vlákniny a významné množstvo draslíka, vitamínu B6 a horčíka.

12. Červený šalát - tento druh šalátu je bohatý na vlákninu a vitamín A, vďaka čomu pomáha udržovať v dobrom stave pokožku, zuby i kosti.

11. Dusená červená kapusta - v surovom stave má významné množstvo antioxidantov, ale ich obsah sa pri dusení ešte významne zväčší.

10. Surové figy - aby ste využili pozitívne účinky fíg, musíte ich konzumovať v surovom stave. Môžete si ich pridať do šalátov.

9. Višne - vďaka višniam budete mať pod kontrolou krvný tlak. Obsahujú navyše látky, ktoré bojujú proti rakovine a srdcovocievnym ochoreniam. Okrem toho podporujú aj trávenie.

8. Jahody - jahody sú plne polyfenolov, ktoré pomáhajú chudnúť. O tom, aké sú obľúbené, písať netreba.

7. Jablko red delicious - pokiaľ si na jablku necháte aj šupku, získate jedno z najzdravších ovocí na svete. V šupke sa nachádza až 80 % všetkých antioxidantov. Skrýva sa v nej aj vláknina.

6. Granátové jablko - granatové jablko obsahuje veľa antioxidantov, ktoré bojujú proti artritíde, srdcovocievnym chorobám, rakovine, mŕtvici a respiračným ochoreniam. Obsahuje aj veľa vitamínu C.

5. Čučoriedky - sú malé, ale mocné. Okrem iného, znižujú riziko infarktu až o 34 percent.

4. Černice - podporujú zdravie srdca, znižujú riziko rakoviny prostaty a podporujú produkciu testosterónu.

3. Slivky - majú málo kalórií, ale veľa vitamínov. Podporujú chudnutie a predchádzajú metabolickému syndrómu.

2. Varené artičoky - sú bohatým zdrojom vlákniny, draslíka a antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom.

1. Čierne maliny - čierne maliny sa dostali na prvé miesto pretože obsahujú mimoriadne množstvo antioxidantov. Oproti červeným malinám majú ich obsah až trikrát väčší. Bránia starnutiu, predchádzajú rakovine, zlepšujú zrak, srdcovocievne zdravie, pamäť.

zdroj: MSN


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist