Pravdepodobne ste ešte nepočuli o fenylalaníne, no vedci veria, že práve táto látka je kľúčová pri schopnosti bielkovín podporovať chudnutie. Ide o chemikáliu, ktorá vzniká ako konečný produkt po rozklade na bielkoviny bohatých jedál, akú sú mäso, ryby, mlieko či vajcia.
Táto látka má schopnosť stimulovať hormóny (napríklad leptín či GLP-1), ktoré udržujú hlad pod kontrolou a pomáhajú s chudnutím. Už v minulosti niekoľko výskumov dokázalo, že bielkoviny udržia človeka dlhšie nasýteného, no až teraz sa vie, prečo tomu tak je.
Vedci v tejto štúdii uskutočnili viacero experimentov s myšami a potkanmi, aby analyzovali vplyv fenylalanínu na apetít, hormóny a príjem kalórií. Výsledky boli pozoruhodné.
U testovaných subjektov, ktoré dostali jednu dávku, bolo možné pozorovať nižší príjem jedla. Súviselo to s tým, že bol stimulovaný hormón GLP-1, ktorý znižuje chuť do jedla, a potlačený hormón grelín, ktorý chuť do jedla podporuje.
Následne boli testované aj opakované dávky u subjektov s obezitou. U nich sa počas obdobia jedného týždňa pozoroval úbytok na hmotnosti, pričom vedci pozorovali aj ich zvýšenú fyzickú aktivitu.
Vedci urobili aj tretí test, ktorým sa pokúšali zistiť, ako táto látka na dané hormóny vplýva. Vďaka tomu by mohli položiť základy nového lieku, ktorý by mohol predchádzať alebo liečiť obezitu.
V súčasnosti vám pri snahe udržať hmotnosť pod kontrolou alebo pri chudnutí pomôže zvýšiť príjem bielkovinových jedál. Mnoho ľudí to už robí aj teraz, no výrazne znižujú príjem sacharidov. To však nie je nutné. Ak rapídne obmedzíte príjem sacharidov, znižuje sa pravdepodobnosť, že to s diétou vydržíte.
Medzi veľmi dobré zdroje bielkovín pre chudnutie patria hydinové mäso, morčacie mäso, netučné hovädzie mäso, losos, vajcia, strukoviny, quinoa, hnedá ryža či grécky jogurt.
Čítať ďalší článok:
Päť dôvodov, prečo by ste mali trénovať so svojím partnerom Zdieľať na Facebooku