InstagramFacebookYoutube
Tréning

Štyri základné dôvody, prečo ešte nie ste vyšportovaní

06. marca 2017
Štyri základné dôvody, prečo ešte nie ste vyšportovaní
Ak sa snažíte schudnúť a vybudovať vyšportované telo, ale nedarí sa vám to, nemusíte automaticky hľadať rôzne špeciálne techniky a triky, ako si proces zefektívniť. Najskôr musíte zistiť, či nerobíte chybu v základoch.

Prinášame vám štyri základné chyby, ktorých sa dopúšťate pri chudnutí a možno si ich ani neuvedomujete. Tri súvisia s tréningom, jeden pochopiteľne zo stravou. Tu sú:

1. Zlý výber cvikov a nedostatok intenzity
Skvelý cvik je skvelý cvik a nič ho nenahradí. Bez ohľadu na vaše ciele sú najlepšími cvikmi tie komplexné viackĺbové, ako sú mŕtve ťahy, drepy, benčpres, tlaky nad hlavu, kľuky, zhyby, príťahy veľkej činky v predklone či výpady. Tieto cviky musíte mať vo svojom pláne, ak chcete páliť tuky efektívne. Musia byť pomerne ťažké v rozmedzí 8-12 opakovaní, aby ste dodali tréningu objem i intenzitu. Nevyužívajte len izolované cviky, ktoré sú ľahšie a nezapájajú do akcie toľko cvikov. Tréning musí byť pre vás výzvou.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Neoptimalizované prestávky medzi sériami
Pri spaľovaní tukov je pri cvičení tiež dôležité skrátiť prestávky medzi sériami. Nemôžete odpočívať tri minúty a čakať, že sa pri cvičení spotíte. Kratšie prestávky dodajú tréningu intenzitu a vy zo seba vydáte viac energie. Odpočívať by ste nemali viac ako 60 sekúnd. Opačným extrémom sú však príliš krátke prestávky, ktoré využívajú najmä ženy. Odpočívať by ste mali aspoň 30 sekúnd. Ak chcete zvýšiť hustotu tréningu, môžete využívať supersérie či gigantické série. A prestávky si dôkladne monitorujte. Sledujte čas a po 60 sekundách späť k cvičeniu.

3. Nesprávna strava
Mnoho ľudí tvrdí, že nechudnú aj napriek tomu, že sa stravujú dobre. Je to však skutočne aj váš prípad? Často sa stravujete horšie, ako si myslíte. Riešenie? Zapisujte si sedem dní všetko, čo normálne zjete alebo vypijete. Následne si to zanalyzujte. Zamerajte sa na makroživiny (bielkoviny, sacharidy, tuky) a kalórie. Dajte si tu námahu a možno zistite, že potrebujete urobiť zmeny v strave, aby ste dosiahli vytúžene telo.

4. Nedostatok regenerácie
Ak máte tréning dobrý a možno aj strava je bez problémov, potom tu môže byť ešte jedna chyba, ktorú si mnoho ľudí neuvedomuje – nedostatok regenerácie. Ak sa často spoliehate na kofeín, aby ste zvládli svoj deň, ak spíte nanajvýš šesť hodín, ak pravidelne zažívate stres, potom máte problém. Musíte sa snažiť dopriať oddych telu i duši. A k tomu je potrebné dostatočne dlho spávať, dopriať si deň voľna a naučiť sa neznervózňovať. K tomu môže pomôcť aj meditácia. Nevyhnutnosťou je však najmä kvalitný spánok.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist