InstagramFacebookYoutube
Výživa

Aj bravčové mäso môže byť dobrým zdrojom bielkovín

07. apríla 2017
Aj bravčové mäso môže byť dobrým zdrojom bielkovín
Ak sa venujete posilňovaniu, určite viete, že na rast svalov potrebujete dostatok bielkovín. Najpopulárnejšími zdrojmi sú pritom dva druhy mäsa – kuracie a hovädzie. Bravčové mäso je v úzadí, no i ono môže byť pomerne dobrým a cenovo dostupným zdrojom.

Bravčové mäso je u nás jedno z tých najdostupnejších, no postupne začalo strácať u spotrebiteľov na obľube a medzi nadšencami posilňovania ju snáď pri konkurencii hydiny, hovädziny či tuniakov ani príliš nemalo.

Mnohí ľudia sa obávajú kvality mäsa, ktoré pochádza z prasiat, ktoré sa neustále váľajú v špine. V minulosti bola strašiakom trichinóza, ale jej riziko je v súčasnosti malé a úplne sa mu dá zabrániť tým, že sa mäso dostatočne prepečie.

Článok pokračuje pod reklamou


Kulturistom všetkých kategórií toho pritom poskytuje veľa. Okrem toho, že dodáva strave vítanú pestrosť a spomínané bielkoviny, obsahuje aj aminokyseliny, draslík a zdravé tuky. Hoci sa o ňom povráva, že je tučné, niektoré druhy, ako je panenka, majú o polovicu tukov menej ako najchudší druh hovädzieho mäsa.

Profil aminokyselín je rozdielny oproti iným druhom mäsa a telo uvíta, keď pochádzajú z viacerých zdrojov. Na rozdiel od hovädziny sú tuky v bravčovom mäse mononenasýtené, ktoré znižujú zlý cholesterol a lepšie sa premieňajú pri tvorbe energie. Ani cholesterolu sa netreba báť, pretože jedno vajce má asi dvakrát toľko cholesterolu ako 100 gramov panenky. Draslík je potrebný pre kontrakciu svalov.

Obsah bielkovín a ich pomer k ostatným živinám sa samozrejme líši od druhu bravčového mäsa. Panenka má nutričný profil najlepší. Orientačne to vyjadruje nasledujúca tabuľka:

100 g
Kalórie
Bielkoviny
Tuky
Sacharidy
Bôčik
350
12 g
30 g
0 g
Karé
224
20 g
18 g
0 g
Koleno
302
17 g
26 g
0 g
Krkovička
350
18 g
30 g
0 g
Panenka
136
21 g
5 g
0 g
Pliecko
239
17 g
18 g
0 g
Stehno
390
18 g
16 g
0 g
Produkty z bravčového mäsa
Párky
350
11 g
25 g
2 g
Slanina
823
4 g
84 g
0 g
Šunka
260
20 g
9 g
2 g



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist