Bravčové mäso je u nás jedno z tých najdostupnejších, no postupne začalo strácať u spotrebiteľov na obľube a medzi nadšencami posilňovania ju snáď pri konkurencii hydiny, hovädziny či tuniakov ani príliš nemalo.
Mnohí ľudia sa obávajú kvality mäsa, ktoré pochádza z prasiat, ktoré sa neustále váľajú v špine. V minulosti bola strašiakom trichinóza, ale jej riziko je v súčasnosti malé a úplne sa mu dá zabrániť tým, že sa mäso dostatočne prepečie.
Kulturistom všetkých kategórií toho pritom poskytuje veľa. Okrem toho, že dodáva strave vítanú pestrosť a spomínané bielkoviny, obsahuje aj aminokyseliny, draslík a zdravé tuky. Hoci sa o ňom povráva, že je tučné, niektoré druhy, ako je panenka, majú o polovicu tukov menej ako najchudší druh hovädzieho mäsa.
Profil aminokyselín je rozdielny oproti iným druhom mäsa a telo uvíta, keď pochádzajú z viacerých zdrojov. Na rozdiel od hovädziny sú tuky v bravčovom mäse mononenasýtené, ktoré znižujú zlý cholesterol a lepšie sa premieňajú pri tvorbe energie. Ani cholesterolu sa netreba báť, pretože jedno vajce má asi dvakrát toľko cholesterolu ako 100 gramov panenky. Draslík je potrebný pre kontrakciu svalov.
Obsah bielkovín a ich pomer k ostatným živinám sa samozrejme líši od druhu bravčového mäsa. Panenka má nutričný profil najlepší. Orientačne to vyjadruje nasledujúca tabuľka:
100 g | Kalórie |
Bielkoviny |
Tuky |
Sacharidy |
Bôčik | 350 |
12 g |
30 g |
0 g |
Karé | 224 |
20 g |
18 g |
0 g |
Koleno | 302 |
17 g |
26 g |
0 g |
Krkovička | 350 |
18 g |
30 g |
0 g |
Panenka | 136 |
21 g |
5 g |
0 g |
Pliecko | 239 |
17 g |
18 g |
0 g |
Stehno | 390 |
18 g |
16 g |
0 g |
Produkty z bravčového mäsa |
||||
Párky | 350 |
11 g |
25 g |
2 g |
Slanina | 823 |
4 g |
84 g |
0 g |
Šunka | 260 |
20 g |
9 g |
2 g |
Čítať ďalší článok:
Tréning pre skúsených: Tabata pre celé telo Zdieľať na Facebooku