Nová štúdia z Londýnskej vysokej školy odhaľuje, že minimálne 10 porcií ovocia a zeleniny denne je spojené so zdravším a dlhším životom. V štúdii sa využili údaje až od dvoch miliónov ľudí celého sveta, medzi ktorými boli aj takí, ktorých trápili problémy so srdcom (43 000), mŕtvica (47 000), iné srdcovocievne poruchy (81 000), rakovina (112 000) a nakoniec aj takí, ktorých postihla smrť (94 000).
Vedci zistili, že čím viac ovocia a zeleniny osoby jedli, tým nižší risk ochorení a smrti mali. Zistili, že 800 gramov denne, znížilo riziko problémov so srdcom o 24 %, riziko mŕtvice o 33 %, kardiovaskulárnych problémov o 28 %, rakoviny o 13 % a predčasnej smrti o 31 %.
Efekt na zníženie rizík má pritom už 200 gramov ovocia alebo zeleniny denne.
V štúdii sa tiež sledovalo, ktoré druhy ovocia a zeleniny majú najpozitívnejší efekt. Zistilo sa, že najlepšie pri prevencii srdcovocievnych porúch a predčasnej smrti sú: jablká, hrušky, citrusové plody, zelená listová zelenina, brokolica, karfiol, kapusta. Riziko rakoviny znižujú: zelené zelenina (napr. špenát), žltá zelenina (paprika, mrkva), kapustovitá zelenina (kapusta, karfiol, brokolica).
Koľko predstavuje jedna porcia? V prepočítaní na štandardnú merateľnú jednotku je to 80 gramov. Prakticky je to u ovocia v podstate jeden kus. U zeleniny, asi tri kopcové polievkové lyžice.
Okrem vplyvu na zdravie má ovocia a zelenina podľa predošlých štúdií aj pozitívny vplyv na vašu náladu.
Čítať ďalší článok:
Päť mýtov, ktoré ženám bránia vybudovať špičkovú kondíciu Zdieľať na Facebooku