Skutočným zlom pri chudnutí sú práve sacharidy. Ale ani to nemusí byť nevyhnutne pravda. Je totiž rozdiel v tom, aké sacharidy prijímate.
Čokoláda, sladkosti a iné podobné spracované jedlá majú vysoký obsah jednoduchých cukrov. Ovocie má vysoký obsah cukrov, ale aj vysoký obsah vody. Najlepšie je na tom zelenina, ktorá obsahuje veľa vody, málo jednoduchých sacharidov a ako bonus obsahuje aj vlákninu.
Práve vláknina pomáha chudnúť a komplexné sacharidy dodávajú telu dostatok energie bez toho, aby sa zvýšila hladina cukru v krvi a zvýšila túžbu po ďalšom jedle. Z toho vychádza, že vaším najlepším priateľom počas chudnutia budú nízkosacharidové druhy zeleniny.
Ako ich v strave využijete, je už len na vás. Hodia sa ako prílohy k jedlám, dajú sa z nich robiť šaláty alebo ich môžete jesť ako menší pokrm počas dopoludnia či poobedia, kedy neviete, čo by ste dali do úst.
Prehľad nízkosacharidových druhov zeleniny
Ako pomôcku pri výbere vhodných druhov zeleniny vám prinášame tento prehľad, v ktorom nájdete zeleninu, ktorá obsahuje nízke množstva sacharidov. Jednotlivé druhy sú ešte navyše odstupňované podľa daného množstva. Všetko platí pri 100g porcii.Pod dva gramy sacharidov: hlávkový šalát, špenát, špargľa, čakanka, žerucha, bok choy.
Dva až tri gramy sacharidov: cuketa, letná tekvica, zelená paprika, zeler, reďkovka, baklažán, paradajka, karfiol, kaleráb, huby.
Tri až štyri gramy sacharidov: uhorka, zelená kapusta, červená paprika, petržlen, fazuľové struky, jarná cibuľka.
Štyri až päť gramy sacharidov: brokolica, žltá paprika, fenikel.
Nasledujúce druhy už zaraďujeme medzi zeleninu so stredným množstvom sacharidov. Stále sa hodia, ale už pri nich musíte dávať o čosi väčší pozor: cibuľa, pór, zimná kapusta, hrášok, červená kapusta, mrkva, zimná tekvica.
Čítať ďalší článok:
Môžete robiť vysoko intenzívny intervalový tréning každý deň? Zdieľať na Facebooku