InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako cvičiť po zranení alebo operácii?

17. apríla 2017
Ako cvičiť po zranení alebo operácii?
Máte za sebou zranenie alebo operáciu a chceli by ste sa vrátiť k tréningom? Prinášame vám zovšeobecnený základný návod, ktorý vám v tom pomôže.

Celý návrat k plnému tréningu pozostáva z niekoľkých krokov, no ešte skôr, ako urobíte ten prvý, by ste mali svoje rozhodnutie skonzultovať s doktorom, ktorý vám po zdravotných problémoch musí dať povolenie, prípadne vás ako špecialista usmerniť.

Prípravná fáza

Ak máte za sebou konzultáciu s doktorom a dostali ste zelenú, potom sa môžete vydať na svoju cestu. Prvým krokom je ľahký tréning, ktorý zohľadňuje vaše predošlé zdravotné problémy. Postihnutej oblasti venujete dôkladnú pozornosť a veľmi pozvoľna ju posilňujete.

Článok pokračuje pod reklamou


Ani ostatné partie však nezostanú bez tréningu. Venovať sa musíte aj im. Ak sa napríklad vraciate po zranení nohy, môžete hornú časť tela zaťažovať o čosi intenzívnejšie. Nemusíte to však ani tu preháňať. Prípravná fáza má totiž iný zmysel, ako ničenie svalov.

Počas niekoľkých týždňov sa koncentrujete na to, aby ste popracovali na posilnení zranenej partie a udržaní ostatných partií v strehu. Budujete koordináciu, zvykáte si na pravidelné cvičenie. Odporúča sa cvičiť celé telo a väčšie voľno využiť trebárs na vyladenie stravy.

Zintenzivňovanie tréningu

Ďalším krokom už bude nájsť si tréningový program, ktorý by ste chceli dodržiavať dlhodobejšie. Môže ísť už pokojne aj o tréningový split, pri ktorom si telo rozdelíte do viacerých dní. Aj tu však platí, že sa začína pozvoľna.

Minimálne prvé dva týždne by mali byť veľmi ľahké. S váhami to nepreháňame a koncentrujeme sa na celý rozsah pohybu a techniku prevedenia. Cvičíme pomaly a kontrolovane. Ak sa k cvičeniu vraciate, práve počas tohto obdobia si môžete vycibriť svoju techniku, čo sa vám vráti neskôr.

Následne môžete zvýšiť záťaž na ďalšie dva až tri týždne, kedy budete už používať ťažšie váhy, ale stále nie také, aby boli pre vás výzvou. Nechcete návrat uponáhľať. Až po tejto fáze môžete cvičiť tak, že budete pritvrdzovať a vracať sa do normálu. O dva až tri mesiace od počiatočného rozhodnutia k návratu už môžete cvičiť naplno.

Samozrejmosťou počas celého procesu je počúvať svoje telo. Netlačte na pílu, a ak budete pociťovať problémy v kritickej oblasti, neváhajte a prestaňte cvičiť. Ak problémy neodznejú do dvoch či troch dní, obráťte sa na doktora.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist