Ak nemáte na nič viac čas, poľahky si môžete urobiť proteínový šejk z dostupných doplnkov výživy. Ak však chcete skutočné jedlo a máte na jeho prípravu aj čas, potom medzi kandidátov na vaše nové raňajky môžete zaradiť tieto dobroty:
Omeleta so špenátom
Na začiatok zoznamu to musí byť omeleta. Táto pozostáva z troch vajec, nízkotučného mlieka, špenátu a parmezánu alebo iného tvrdého syra. Špenát si prepláchnite, hoďte na panvicu a poduste na strednom ohni. Nemusíte pridávať vodu navyše. Následne nechajte vychladnúť, vyšťavte nadbytočnú vodu, nasekajte a dochuťte soľou, korením, prípadne cesnakom. V inej miske si rozbite tri vajcia, rozšľahajte a pridajte polievkovú lyžicu až dve mlieka. Osoľte, okoreňte. Na panvicu si dajte trochu olivového oleja, pridajte vajcia. Akonáhle sa začnú zrážať, pridajte na vrch špenát a posypte ho syrom. Keď sa syr začne topiť, preložte omeletu na polovicu.
Palacinky z mandľovej múky
Ak uprednostňujete sladké raňajky, možnosťou sú palacinky z mandľovej múky. Tá obsahuje veľa bielkovín a len málo sacharidov. Bielkoviny doplní aj srvátkový proteín. Recept je jednoduchý, zmiešajte 1 a pol šálky mandľovej múky, 1 polievkovú lyžicu proteínu, polovicu čajovej lyžičky škorice, štipku soli. V druhej miske si zmiešajte tri vajcia s polovicou šálky mandľového mlieka. Pridáme k suchej zmesi a podľa potreby pridávate zvyšok šálky mlieka.
Vajcia so slaninou
Medzi jedlá bohaté na bielkoviny, ktoré sa hodia na raňajky, nemožno nezaradiť aj populárnu kombináciu vajec a slaniny. Je to klasika, a tak uvádzať recept nie je potrebné. Množstvo bielkovín si regulujete počtom použitých vajec.
Frittata
Frittata je výborná nadýchaná talianska omeleta pripravovaná v trúbe pri 200 stupňoch Celzia. Na panvici si opražíte polovicu nasekanej cibule, dva šálky nasekaných hríbov a dve šálky nasekaného kelu. Po asi piatich minútach odstavíte z ohňa, pridáte 100 gramov nastrúhaného syra (napr. čedar) a trochu tymianu. Premiešate a rovnomerne zarovnáte na panvici. Pridáte osem až desať rozmiešaných vajec, posolíte a okoreníte. Necháte piecť 10-15 minút v trúbe.
Vajce v avokáde
Tento jednoduchý pokrm vám prinesie množstvo bielkovín a dostatok zdravých tukov. Príprava je jednoduchá. Zahrejte si trúbu na 180 stupňov Celzia a medzitým si rozrežte dve avokáda na polovicu, odstráňte kôstku tak, aby vzniklo dostatok miesta pre vajce. Do každej diery polovice rozbite jedno celé vajce, posoľte, pokoreňte a dajte do trúby na 15-20 minút.
Čítať ďalší článok:
Úžasné účinky, ktoré vám prináša pravidelný jogging Zdieľať na Facebooku