InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning kulturistu XVII. – Victor Martinez a hrudník

17. mája 2017

Medzi najpopulárnejších profesionálnych kulturistov sveta sa radí Victor Martinez. Boli časy, kedy bol vďaka svojej symetrii a veľkej hmote považovaný za ďalšiu veľkú vec v kulturistike. A hoci tento potenciál úplne nenaplnil, jeho postava vždy budila pozornosť.

Rodák z Dominikánskej republiky zažil svoju najúspešnejšiu sezónu v roku 2007, kedy ovládol prestížnu súťaž Arnold Classic a na Mr. Olympii skončil tesne a kontroverzne druhý za Jayom Cutlerom. V ďalších rokoch síce už tieto úspechy nezopakoval, ale napriek mnohým osobným problémom sa udržal v širšej špičke.

Jednou z partií, ktoré u neho fanúšikovia obdivujú, je bezpochyby hrudník. A na jeho tréning sa zameriame teraz. Väčšinou v jeho splite prišiel na rad v štvrtý deň od začiatku cyklu, ktorý začínal tréningom ramien, pokračoval stehnami a dňom voľna. Po hrudníku a tricepsoch odcvičil chrbát a bicepsy, následne si dal deň voľna.

Článok pokračuje pod reklamou


Tréning prsného svalstva začínal štyrmi supersériami, v ktorých spojil rozpažovania na šikmej a rovnej lavici. Následne podľa chuti urobil buď dva cviky v troch sériách alebo jeden z dvojice cvikov v štyroch sériách. Tými cvikmi sú tlaky na šikmej lavici s veľkou činkou a tlaky na šikmej lavici s jednoručkami.

Druhú polovicu jednotky začínal ďalšími tlakmi s jednoručkami, tentokrát na rovnej lavici. Nasledovali štyri supersérie, v ktorých absolvoval tlaky s jednoručkami hlavou dole a buď pullover alebo kľuky na bradlách. Na záver tréning pridal sťahovanie protismerných kladiek, ktoré pri rysovaní robil v každom tréningu a pri objemovke v každom druhom.

Martinez využíval ťažké váhy, ale nie na úkor techniky. Uprednostňoval tiež relatívne vyššie počty opakovaní, typicky 10 až 15. Pri supersériách si doprial o čosi dlhšiu prestávku medzi dvoma cvikmi. Necvičil ich hneď po sebe, ale počkal zhruba 20 sekúnd, aby znova nadobudol trochu sily a koncentrácie.

Martinezov tréning hrudníka
Cvik Série Opakovania
Superséria:
Rozpažovanie na šikmej lavici
Rozpažovanie na rovnej lavici
4
10-15
10-15
Benčpres na šikmej lavici 3-4 10-15
Tlaky na šikmej lavici s jednoručkami 3-4 10-15
Tlaky na rovnej lavici s jednoručkami 4 10-15
Superséria:
Tlaky na šikmej lavici dole hlavou
Pullover alebo kľuky na bradlách
4
10-15
15
Sťahovanie protismerných kladiek 4 12-15

zdroj: Flex


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist