V našich domácnostiach dominujú bežné zemiaky, ale v obchodoch sú dostupné aj tie sladké. Ak ste im ešte nedali šancu, mohli by ste. Oproti klasickým zemiakom sú podstatne lepšie a existujú tri veľké dôvody, prečo by ste ich mali konzumovať:
1. SÚ BOHATÝM ZDROJOM VITAMÍNOV A MINERÁLOV
Okrem sacharidov, ktoré vám dodajú energiu, obsahujú sladké zemiaky aj širokú škálu prospešných vitamínov a minerálov. Nájdete v nich vitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B (najmä B5 a B6). Z minerálov majú najlepšie zastúpenie mangán, draslík a meď. Všetky tieto látky zohrávajú v tele dôležité úlohy. Zabezpečujú jeho optimálne fungovanie, posilňujú imunitný systém, zlepšujú krvný tlak a metabolizmus, či bojujú proti zápalom.
2. PODPORUJÚ ZRAK I IMUNITNÝ SYSTÉM
Sladké zemiaky obsahujú veľa beta-karoténu, antioxidantu, ktorý je známy pozitívnym vplyvom na videnie a zdravie očí. Ten sa v tele dokáže premeniť na vitamín A, ktorý je skutočne dôležitý aj pre zdravie imunitného systému. A čím bude imunitný systém silnejší, tým menej náchylní budete na ochorenia a lepšie sa budete cítiť.
3. UTIŠUJÚ HLAD A POMÁHAJÚ CHUDNÚŤ
Jeden stredne veľký sladký zemiak obsahuje iba asi 110 kalórií, pričom v ňom nájdete aj 2 gramy bielkovín a 4 gramy vlákniny, ktoré pomáhajú človeka zasýtiť. Vláknina zároveň pomáha regulovať hladinu krvného cukru spomaľovaním trávenia, a tak vydržíte byť najedení dlhší čas. Sú výborným nástrojom chudnutia, pretože vás dokážu zasýtiť už v malom množstve. A v takom množstve vám poskytnú aj dostatok energie na cvičenie.
Sladké zemiaky sú dostupné a neurobia vám vrásky na čele ani pri ich príprave. Môžete ich pripravovať tak, ako klasické zemiaky – variť, piecť, grilovať, smažiť, pripravovať na pare a podobne. Hodia sa na raňajky, obed i večeru.
Čítať ďalší článok:
Tréning na vybalansovanie tricepsov Zdieľať na Facebooku