Historický pôvod mandlí nebol nikdy potvrdený, ale predpokladá sa, že pochádzajú z Číny a centrálnej časti Ázie. Darí sa im v Austrálii i v Stredozemí, kde ich pestujú najmä Španieli a Taliani. Najväčším producentom na svete sú však Spojené štáty americké, ktoré ich začali pestovať až v 19. storočí.
V skutočnosti existuje viac ako 30 druhov mandlí a už v dávnych dobách boli považované za dôležitú surovinu. V Egypte sa z nich vyrábal chlieb pre faraónov, Rimania ich používali na podporovanie plodnosti, Peržania a Arabi z nich dokonca začali vyrábať mlieko.
Nutričný profil mandlí
V prvom rade je dôležité poznamenať, že tak ako všetky orechy, aj mandle majú na sto gramov veľa kalórií. Obsahujú ich 579, no v takejto porcii by sa jedávať ani nemali. Priemerná porcia je asi 28 gramov. Tá obsahuje 162 kalórií.Pri danej porcii v nich nájdeme 6 gramov bielkovín a približne rovnaké množstvo sacharidov. Tuky sú zastúpene v množstve 13,8 gramu. Ide však prevažne o zdravé tuky. Z iných živín sú podstatné najmä niacín a riboflavín, ktoré v iných orechoch v takom množstve nenájdeme. Mandle obsahujú aj vlákninu (až 3,5 gramu), vápnik, horčík a vitamín E.
Prospešné účinky mandlí
Mandle sú považované za najlepšie orechy najmä preto, že prinášajú veľa prospešných účinkov pre zdravie človeka. Ak na ne nemáte alergiu, môžete sa tešil z týchto benefitov:1. Kontrolujú krvný cukor a predchádzajú cukrovke - mandle dokážu kontrolovať krvný cukor, vďaka čomu sú vhodné pre diabetikov. Pomáhajú znižovať hladinu glukózy a inzulínu, čím fungujú aj ako prevencia pred vznikom cukrovky.
2. Podporujú trávenie a chudnutie - vďaka vláknine pomáhajú predchádzať zápche a podporujú proces trávenia. Zbavujú telo toxínov a dokonca vďaka svojej sýtosti podporujú chudnutie alebo udržiavanie zdravej váhy.
3. Posilňujú zdravie srdca - znižujú hladinu zlého cholesterolu, vďaka čomu chránia srdce pred rôznymi ochoreniami, vrátane infarktu. Zlepšujú tiež fungovanie ciev a regulujú krvný tlak.
4. Bojujú proti starnutiu, chorobám i rakovine - vďaka obsahu antioxidantov spomaľujú prejavy starnutia a posilňujú imunitný systém. Majú protizápalové účinky, vďaka čomu posilňujú zdravie. Dokonca znižujú riziko rakoviny hrubého čreva.
5. Sú užitočné pri tehotenstve - sú zdrojom kyseliny listovej, a tak znižujú riziko vrodených postihnutí u novorodencov. Táto kyselina tiež podporuje vznik nových buniek a tkanív.
6. Podporujú činnosť mozgu - mandle dodávajú telu energiu a zvyšujú aj aktivitu mozgu a vytváranie nervových dráh, vďaka čomu znižujú riziko Alzheimerovej choroby. Prospievajú aj centrálnemu nervovému systému.
7. Priaznivo vplývajú na pokožku - mandle majú pozitívny vplyv na pokožku, hydratujú ju, a preto sa využívajú aj v kozmetických výrobkoch. Podporujú tiež zdravie zubov a kostí vo všeobecnosti.
Čítať ďalší článok:
Výnimočný metabolický tréning na pálenie tukov Zdieľať na Facebooku