InstagramFacebookYoutube
Výživa

Mandle – čo by ste mali vedieť o týchto kráľovských orechoch?

30. júna 2017
Mandle – čo by ste mali vedieť o týchto kráľovských orechoch?
Mandle sa radia medzi najzdravšie jedlá a sú považované za špičku medzi orechmi. Populárne sú pre svoju chuť, ale svoje renomé získali najmä pre obsah zdraviu prospešných látok.

Historický pôvod mandlí nebol nikdy potvrdený, ale predpokladá sa, že pochádzajú z Číny a centrálnej časti Ázie. Darí sa im v Austrálii i v Stredozemí, kde ich pestujú najmä Španieli a Taliani. Najväčším producentom na svete sú však Spojené štáty americké, ktoré ich začali pestovať až v 19. storočí.

V skutočnosti existuje viac ako 30 druhov mandlí a už v dávnych dobách boli považované za dôležitú surovinu. V Egypte sa z nich vyrábal chlieb pre faraónov, Rimania ich používali na podporovanie plodnosti, Peržania a Arabi z nich dokonca začali vyrábať mlieko.

Článok pokračuje pod reklamou


Nutričný profil mandlí

V prvom rade je dôležité poznamenať, že tak ako všetky orechy, aj mandle majú na sto gramov veľa kalórií. Obsahujú ich 579, no v takejto porcii by sa jedávať ani nemali. Priemerná porcia je asi 28 gramov. Tá obsahuje 162 kalórií.

Pri danej porcii v nich nájdeme 6 gramov bielkovín a približne rovnaké množstvo sacharidov. Tuky sú zastúpene v množstve 13,8 gramu. Ide však prevažne o zdravé tuky. Z iných živín sú podstatné najmä niacín a riboflavín, ktoré v iných orechoch v takom množstve nenájdeme. Mandle obsahujú aj vlákninu (až 3,5 gramu), vápnik, horčík a vitamín E.

Prospešné účinky mandlí

Mandle sú považované za najlepšie orechy najmä preto, že prinášajú veľa prospešných účinkov pre zdravie človeka. Ak na ne nemáte alergiu, môžete sa tešil z týchto benefitov:

1. Kontrolujú krvný cukor a predchádzajú cukrovke - mandle dokážu kontrolovať krvný cukor, vďaka čomu sú vhodné pre diabetikov. Pomáhajú znižovať hladinu glukózy a inzulínu, čím fungujú aj ako prevencia pred vznikom cukrovky.

2. Podporujú trávenie a chudnutie - vďaka vláknine pomáhajú predchádzať zápche a podporujú proces trávenia. Zbavujú telo toxínov a dokonca vďaka svojej sýtosti podporujú chudnutie alebo udržiavanie zdravej váhy.

3. Posilňujú zdravie srdca - znižujú hladinu zlého cholesterolu, vďaka čomu chránia srdce pred rôznymi ochoreniami, vrátane infarktu. Zlepšujú tiež fungovanie ciev a regulujú krvný tlak.

4. Bojujú proti starnutiu, chorobám i rakovine - vďaka obsahu antioxidantov spomaľujú prejavy starnutia a posilňujú imunitný systém. Majú protizápalové účinky, vďaka čomu posilňujú zdravie. Dokonca znižujú riziko rakoviny hrubého čreva.

5. Sú užitočné pri tehotenstve - sú zdrojom kyseliny listovej, a tak znižujú riziko vrodených postihnutí u novorodencov. Táto kyselina tiež podporuje vznik nových buniek a tkanív.

6. Podporujú činnosť mozgu - mandle dodávajú telu energiu a zvyšujú aj aktivitu mozgu a vytváranie nervových dráh, vďaka čomu znižujú riziko Alzheimerovej choroby. Prospievajú aj centrálnemu nervovému systému.

7. Priaznivo vplývajú na pokožku - mandle majú pozitívny vplyv na pokožku, hydratujú ju, a preto sa využívajú aj v kozmetických výrobkoch. Podporujú tiež zdravie zubov a kostí vo všeobecnosti.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist