InstagramFacebookYoutube
Výživa

Kulturistické jedlá, ktoré by ste nemali ignorovať

05. septembra 2017
Kulturistické jedlá, ktoré by ste nemali ignorovať
Ak chcete budovať svaly, musíte v prvom rade vedieť, koľko musíte prijať kalórií, aby ste stimulovali rast. Určite už viete, že najdôležitejšie z makroživín sú bielkoviny. Netreba však zabúdať ani na kvalitné sacharidy a tuky.

Ak chcete budovať svaly efektívne, musíte jesť kulturistické jedlá, ktoré obsahujú všetky tri makroživiny a pritom nejde len o ich veľký, ale v prvom rade kvalitný zdroj. Za také sa dajú považovať nasledujúce potraviny, ktoré sme rozdelili do troch skupín:

Zdroje bielkovín

Aby ste naberali kvalitnú hmotu, mali by ste z jedál bohatých na bielkoviny vyberať v prvom rade tie, ktoré neobsahujú veľa tukov. Populárnymi voľbami sú kuracie a hovädzie mäso. Z hovädziny by ste však mali uprednostňovať chudšie druhy a z hydiny najmä kuracie prsia. Vhodné sú aj morčacie mäso či ryby (losos, tuniak), ktoré obsahujú tuky, ale zdravé.

Článok pokračuje pod reklamou


Z živočíšnych zdrojov sú excelentné pre budovanie svalov aj vajcia či tvaroch, prípadne syr cottage. Z rastlinných druhov potom dominujú najmä strukoviny, či už ide o fazuľu, hrach alebo sóju.

Zdroje sacharidov

Sacharidy sú tiež potrebné, ale zradné. Treba sa vyhýbať bielym zdrojom jednoduchých sacharidov (napr. biele pečivo) a uprednostňovať komplexné druhy. Vhodne je poznamenať, že sacharidy by sa mali konzumovať skôr počas dňa, kedy sú cenným a využiteľným zdrojom energie.

Za najlepšie zdroje sacharidov možno považovať ovsené vločky, sladké zemiaky, hnedú ryžu, celozrnné produkty. Samozrejmosťou sú zelenina a ovocie, ktorého by sa však malo prijímať menej ako zeleniny.

Zdroje tukov

Tuky nie sú zlé, ak prichádzajú z vhodných zdrojov. Zdravé druhy tukov nájdeme v orechoch, avokáde, arašidovom masle, rybacom oleji či populárnom olivovom oleji. Je vhodnejšie ich prijímať z týchto zdrojov, ako z mastného mäsa.

Na záver treba podotknúť, že niekedy je ťažké získať potrebné živiny zo stravy. Platí to najmä o bielkovinách. Ak je to aj váš prípad, môžu sa vám hodiť doplnky výživy, ako je srvátkový proteín či kazeínový proteín. Prvý je ideálny pre ráno a po tréningu, druhý večer pred spaním.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist