InstagramFacebookYoutube
Výživa

Budovanie svalov za každú cenu. Oplatí sa priberať aj s tukmi?

10. októbra 2017
Budovanie svalov za každú cenu. Oplatí sa priberať aj s tukmi?
Existujú dve skupiny kondičných cvičencov – takí, ktorí sa udržiavajú celoročne vo forme a robia pomalé pokroky, a takí, ktorí chcú výsledky rýchlo a po období rysovania naskočia na vlak objemovky.

Tá druha skupina sa ďalej delí na tých, ktorí objemovú prípravu berú zodpovedne a na tých, ktorí zjedia všetko, čo im príde pod ruky, aby priberali rýchlo. Stojí však za to priberať bez ohľadu na to, koľko tukov spolu so svalmi na seba nabalíte?

Niektorí ľudia sa jednoducho nevedia dočkať obdobia, kedy dajú zbohom obmedzeniam a začnú si na jedle pochutnávať. Nepočítajú kalórie, a keď aj áno, preháňajú to s nimi. Ručička váhy ukazuje neustále vyššie číslo a všetko ide v ich prospech. Rastú. Najlepšie na tom je však to jedlo. Tie dobroty. Koláče, hamburgery, čipsy, tučné syry...

Článok pokračuje pod reklamou


Problémom je, že takýmto spôsobom cvičenec nezíska skutočne kvalitné svalstvo. Ak k tomu nebudete pristupovať s rozumom, nemusíte prijať ani dostatok vitamínov a minerálov, ktoré optimalizujú proces svalového rastu. Budete sa tak v skutočne o svalový potenciál oberať.

Zoberme si za príklad zinok. Jedlá ako šišky a koláče vám pomôže prijať veľa kalórií, ale nemajú dostatok kvalitných živín a i zinok v nich chýba. A ten sa podieľa na mnohých telesných funkciách, vrátane podpore proteínovej syntézy, stimulácie testosterónu a produkcie inzulínu. Tieto procesy s budovaním svalom úzko súvisia.

Existuje veľa cenných živín, ktoré sa takto úzko podieľajú na svalovom raste. Nebudeme ich vymenovávať, ale musíme podčiarknuť fakt, že ich získavať musíte, ak chcete budovať kvalitné svaly, využívať svoj potenciál a upevňovať si zdravie, vďaka ktorému budete pri trénovaní odolnejší.

K strave počas objemovky je teda dôležité pristupovať rovnako systematicky, ako pri chudnutí. Musíte vedieť, čo jete, koľko toho jete a ustrážiť si nie len kalórie a makroživiny (bielkoviny, sacharidy, tuky), ale aj vitamíny a minerály. Nemôžete k tomu pristupovať bezhlavo.

Zmýšľanie, že v objemovke môžete jesť všetko, je krátkozraké a ide proti vám. Jedlá, ktoré patria medzi najčastejšie pokušenia, majú aj najväčší obsah trans mastných kyselín, ktoré negatívne ovplyvňujú inzulínovú senzitivitu. To znižuje aj efektivitu spaľovania tukov a podporuje ich ukladanie. To isté platí o cukroch, ktoré tieto jedla obsahujú.

Záverom treba poznamenať, že je lákavé pribrať tri kilogramy týždenne, ale takýto spôsob objemovej prípravy nie je správny z dlhodobého hľadiska. Trpezlivým prístupom a pomalým napredovaním si vybudujete kvalitnejšiu hmotu a nebudete strácať energiu a silu snahou spáliť po každej objemovke masu tuku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist