InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Čo rozhoduje o tom, ako veľmi sa potíte?

14. augusta 2022
Čo rozhoduje o tom, ako veľmi sa potíte?
Možno si myslíte, že potenie je znak toho, že trénujete tvrdo. V skutočnosti je to však o niečo komplikovanejšie. To, ako veľmi sa potíte, závisí na množstve faktorov. Tvrdá práca je len jedným z nich.

Čo iné však rozhoduje o tom, koľko toho vypotíte? Poďme sa na to pozrieť krok po kroku:

1. POHLAVIE OSOBY ALEBO VEĽKOSŤ TELA?
Mnoho rokov sa predpokladalo, že sa muži potia viac ako ženy. Vedci zistili, že rozdiel v potení medzi jednotlivými pohlaviami skutočne je. Muži sa vo všeobecnosti potia viac ako ženy. Má to však jeden háčik. V skutočnosti o tom nerozhoduje samotné pohlavie. Skutočným faktorom je veľkosť tela. A keďže muži sú vo všeobecnosti robustnejší ako ženy, potia sa viac. Vo všeobecnosti. Ak sa však porovnajú rovnako veľká žena s rovnako veľkým mužom, rozdiel tam nie je.

Článok pokračuje pod reklamou


2. KOMPOZÍCIA TELA
Okrem samotnej veľkosti tela ovplyvňuje potenie aj jeho kompozícia. Pod ňou sa myslí pomer telesného tuku k celkovej hmotnosti. Áno, osoby, ktoré majú viac podkožné tuku, sa potia viac. Je to preto, lebo vrstva tuku funguje ako izolant, ktorý znižuje efektivitu chladenia tela vonkajším prostredím a tiež spomaľuje uvoľňovanie tepla z tela. Musí sa tak ochladzovať samo potom.

3. KONDIČKA CVIČENCA
Ďalším dôležitým faktorom je to, v akej fyzickej kondícii ste. Tu je však veľký rozdiel medzi mýtom a skutočnosťou. Možno si myslíte, že viac sa potia ľudia, ktorí nie sú v dobrej kondícii. Veda však ukázala opak. Ak ste v dobrej kondícii, potíte sa viac. Je to prelo, lebo vaše „chladenie“ funguje efektívnejšie, a preto vaše telo vylučuje aj viac potu. A začína s tým skôr.

4. VONKAJŠIE PROSTREDIE
Samozrejmosťou je aj vplyv okolitého prostredia. Tu však tentokrát nepôjde o žiadnu prekvapivú informáciu. Ak nie ste zvyknutí na teplé prostredie a cvičíte v ňom, potiť sa začnete veľmi rýchlo. Vlhkosť vzduchu však vplyv nemá. Možno sa vám zdá, že vo vlkom prostredí sa potíte viac, ale je to len zdanie. Vo vlhkom prostredí sa jednoducho len pot dlhšie udržiava na tele.

5. OSTATNÉ FAKTORY
Na potenie vplývajú aj iné faktory, ako je genetika, zdravotný stav jedinca (potenie ovplyvňujú zdravotné problémy i niektoré lieky – spôsobujú väčšie potenie i menšie), menopauza a menštruácia u žien, mentálne problémy a stres. Kľúčové však je, že potenie je pre vaše telo prospešné. Dôležité je preto ho dopĺňať tekutinami, a to najmä pri zvýšenej aktivite a cvičení.

Letný režim, pôvodne z 12.11.2017.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist