InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

5 rizík, ktoré hrozia každej žene s nedostatkom vitamínu D

18. novembra 2017
5 rizík, ktoré hrozia každej žene s nedostatkom vitamínu D
Vitamín D je vitamín známy tým, že prospieva zdraviu kostí i dobrej nálade. Je však zo zdravotného hľadiska ešte dôležitejší. Najmä v zime ho však nemáme dostatok. Je to preto, že sa získava primárne zo slnečného žiarenia.

Ak žena trpí nedostatkom tohto vitamínu, mala by sa aj počas zimy rozhodnúť tráviť pod slnkom každý deň aspoň 30 minút, prípadne zvoliť doplnok výživy, pri ktorom vám odpadnú všetky starosti, či ste boli na slnku dostatočne dlho. Ak by ste totiž trpeli nedostatkom, hrozili by vám tieto riziká:

1. Nebudete v takej kondícii, ako by ste mohli byť
Nízka hladina vitamínu D ovplyvňuje činnosť svalov a znižuje celkovú kondičnú výkonnosť športovca. Ak ho nebudete mať dostatok, nedosiahnete svoj potenciál v sile, vertikálnych skokoch, šprintoch. Trpieť bude proteínová syntéza, ktorá je dôležitá pri budovaní svalov. Budete trpieť väčším rizikom zápalov, ktoré zhoršia svalovú bolesť po tréningoch a znížia efektivitu regenerácie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zvýšená pravdepodobnosť cukrovky
Vedci zistili, že ľudia s nedostatkom vitamínu D majú vyššiu pravdepodobnosť toho, že sa u nich rozvinie cukrovka. Prekvapivým zistením však je, že toto riziko z nedostatku vitamínu D je vyššie ako u ľudí s obezitou. Vedci predpokladajú, že je to vplyvom vitamínu D na proces metabolizácie glukózy.

3. Problémy s infekciami dýchacích ciest
Nízka hladina vitamínu D v ľudskom tele je spojená s vyšším rizikom infekcií horných i dolných dýchacích ciest. Riziko vzniku zápaľu plúc je vyššie dva a pol násobne. Nedostatok tohto vitamínu oslabuje vašu imunitu a tak sa neviete tak dobre brániť vírusom.

4. Smerovanie k demencii
Ak nebudete tráviť dostatočný čas na slnku riskujete, že sa riziko demencie a Alzheimerovej choroby u vás zvýši až dvojnásobne. Ľudia s nedostatkom vitamínu D majú podľa britských vedcov o 53 % vyššie riziko ako ľudia, ktorí ho majú dostatok. Tí, ktorí trpia vážnym nedostatkom, majú toto riziko vyššie dokonca až o 125 %.

5. Zvýšené riziko predčasnej smrti
Ľudia s nedostatkom vitamínu D majú o 35 % vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú vďala srdcovocievnym problémom a o 14 % vyššiu pravdepodobnosť, že im život skráti rakovina. Ľudia, ktorí užívajú doplnok výživy s vitamínom D, majú o 14 % nižšie riziko predčasného úmrtia bez ohľadu na jeho dôvod.

zdroj: shape


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist