InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tréning nalačno? Aký má vplyv na rast svalov a pálenie tukov?

22. januára 2018
Tréning nalačno? Aký má vplyv na rast svalov a pálenie tukov?
Väčšina kulturistov a aj kondičných cvičencov si zvykne pred tréningom dopriať aspoň proteínový nápoj. Cvičenie nalačno je alternatíva, ktorej sa prívrženci budovania svalov vyhýbajú, a možnosť, ktorú tí s cieľom chudnúť, niekedy vyskúšajú. Aký účinok má však v skutočnosti?

Posilňovanie, budovanie svalovej hmoty

Ak chcete budovať svaly, dobrým zvykom je pred tréningom sa najesť, aby ste si dodali energiu pre posilňovanie, ale aj zabránili nástupu katabolizmu. Vedci však zistili, že viac svalovej hmoty by ste mohli nabrať vtedy, ak by ste pred cvičením nič nejedli.

Štúdia z roku 2009 zverejnená v Európskom žurnále aplikovanej fyziológie zahŕňala šesť mladých cvičencov, ktorí absolvovali dve tréningové jednotky oddelených troma týždňami. Počas štvorhodinového okna po tréningu dostali roztok zložený zo sacharidov, bielkovín a leucínu v dávke 6 ml na 1 kilogram hmotnosti.

Článok pokračuje pod reklamou


Prvý tréning absolvovali po prijatí raňajok bohatých na sacharidy, druhý nalačno. Vedci im zobrali potrebné vzorky zo svalov pred cvičením, hodinu po cvičení a štyri hodiny po cvičení. Tréning zahŕňal precvičenie celého tela základnými cvikmi.

Zistenia boli také, že cvičenci nalačno mali hodinu po tréningu dvakrát vyššiu hladinu aktivátora svalového rastu P70s6, ako keď cvičili najedení. Tí, ktorí chcú maximalizovať svalový rast, tak majú podľa vedcov uprednostňovať tréning nalačno.

Kardio, spaľovanie tukov

Vplyv tréningu nalačno v súvislosti so spaľovaním tukov je trochu rozporuplný. Nie jedna, ale viacero výskumov už odhalilo, že ľudia, ktorí pred kardiovaskulárnym, aeróbnym tréningom nejedli, spálili zhruba o pätinu viac kalórií. Dokázala to aj nedávna štúdia britských vedcov zverejnená v Britskom žurnále výživy.

Tieto štúdie však boli robené len v súvislosti s kardio tréningom v miernej aktivite. Vtedy sa vám tréning nalačno môže hodiť a dokonca sa dá odporúčať tým, ktorí bojujú so záverečnými fázami chudnutia, kedy sa pokroky spomalia a stagnujú na úrovni 5-7 % tuku u mužov, či 12-14 % u žien.

Čo však, ak by ste mali ísť cvičiť vysoko intenzívne intervalové kardio? V tom prípade bude asi najlepšie, ak sa pred cvičením najete. Budete mať totiž dostatok energie na to, aby ste do toho dali všetko. Práve to je totiž pointou dvakrát kratšieho cvičenia, ktoré vedie k dvakrát lepším výsledkom a k efektívnejšiemu páleniu tukov aj po skončení cvičenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist