Mnohí ľudia predpokladajú, že ak je niečo dobré, tak väčšie množstvo bude ešte lepšie. V skutočnosti to však môžete prehnať aj s dobrými vecami. Príkladom sú tieto jedlá a živiny:
1. Bielkoviny
Bielkoviny sú dôležitou makroživinou, ktorú nájdeme v mäse, rybách, vajciach, strukovinách, orechoch a mliečnych výrobkoch. Ich nadbytok zaťažuje obličky, a teda je rizikový u ľudí, ktorí už s nimi majú problémy. Tiež môže brániť vápniku starať sa o zdravie kostí. Problémom sú najmä doplnky výživy, ktorými môžeme prijať ľahko väčšie množstvo bielkovín, ako je schopné telo spracovať. Ako obmedziť príjem bielkovín? Dospelá osoba potrebuje asi gram bielkovín na kilogram hmotnosti. Starší ľudia môžu príjem zvýšiť na 1,5 gramu.
2. Ryby
Najväčšie riziko prichádza z druhov, ako sú makrely, žralok, tuniak či mečúň. Tieto ryby sú dravé a môžete sa vďaka tomu vystaviť väčšiemu riziku toxických látok, akou je napríklad ortuť. Už len jej malé množstvo je pritom rizikové pre tehotné ženy a deti, u ktorých narúša sluch, koordináciu a schopnosť učiť sa. U dospelých vplýva negatívne na nervový systém, srdce a imunitu. Okrem obmedzenia týchto druhov rýb je vhodné uprednostňovať lososov z divokých vôd, tresku či sardinky. Dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín sú aj krevety a ustrice.
3. Vláknina
Vlákninu nájdeme v ovocí, zelenine, strukovinách, orechoch, obilninách. Je dôležitá pre trávenie, ale ak jej prijmete príliš, dokáže brániť telu absorbovať potrebné minerály, ako je železo, zinok, vápnik či horčík. Okrem toho sa nadbytok prejavuje plynatosťou, nadúvaním a hnačkou. Potraviny obohatené o vlákninu sú rizikovejšie ako jedlá s prirodzeným obsahom vlákniny. Denne by ste jej mali prijať 25 až 30 gramov.
4. Orechy
Orechy môžete kúpiť zvlášť alebo sú súčasťou iných výrobkov. Ak to s nimi preženiete, veľmi ľahko priberiete. Orechy sú zdravé, chutné, ale bohaté na kalórie. Napríklad, 30 gramov mandlí obsahuje 130 kalórií. A mnoho ľudí nemá problém zjesť orechov na jedno posedenie viacnásobne viac. Preto je dôležité mať pod kontrolou ich porcie.
5. Sušené ovocie
Ak sa prejete sušenými slivkami, hrozienkami, mangom alebo iným sušeným ovocím, vďaka väčšej koncentrácii vlákniny a fruktózy u vás dôjde k nadúvaniu a plynatosti. Sušené ovocie je bohaté na cukor a lepí sa na zuby, čo zvyšuje riziko zubných kazov. Cukor a kalórie z neho zase môžu viesť k priberaniu. Preto sa u sušeného ovocia treba držať malých porcií a nezabudnúť si vyčistiť zuby alebo ich aspoň prepláchnuť vodou.
Čítať ďalší článok:
Tréning nalačno? Aký má vplyv na rast svalov a pálenie tukov? Zdieľať na Facebooku