InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Nefunguje vám dobre štítna žľaza? Prezradia to tieto príznaky

16. februára 2018
Nefunguje vám dobre štítna žľaza? Prezradia to tieto príznaky
Ste mrzutí, rastie vám hmotnosť a nie ste schopní sa koncentrovať? Mohol by to byť problém, ktorý vychádza z dvojlalokového orgánu umiestnenom v krku. Či máte problémy so štítnou žľazou, vám prezradí hneď niekoľko príznakov.

Ak pociťujete viacero z nasledujúcich syndrómov, je možné, že vaša štítna žľaza nefunguje optimálne a z preventívnych dôvodov by ste mali zvážiť návštevu doktora:

1. Fyzická i mentálna únava - cítite sa vyčerpaní a nepomôže vám ani odych, pričom aj ráno pociťujete únavu napriek dobrému spánku. Únavu pociťujete v svaloch i v mozgu, pretože sa nemôžete koncentrovať, zabúdate a ste nepozorní.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nepokoj a zlá nálada - cítite sa nezvyčajne smutno alebo depresívne, pozorujete u seba nepokoj, nervozitu a zmeny nálad.

3. Problémy so spánkom - buď sa vám neustále chce spať alebo nemôžete zaspať, prípadne sa v strede noci budíte.

4. Pocity chladu/tepla - je vám zima, pretože bunky pália menej energie, a tak sa telo dostatočne nezahrieva. Prípadne cítite návaly tepla, čo sa dá vysvetliť opačným procesom.

5. Zvýšená chuť do jedla a zmena váhy - neustále ste hladní a cítite zmenu chutí jedál. A aj keď máte príjem jedla pod kontrolou, priberáte. Ak je však štítna žľaza príliš aktívna, naopak môžete znenazdajky strácať hmotnosť.

6. Rednutie vlasov - pozorujete, že vám na hlave vypadávajú a rednú vlasy. Máte ich suché a krehké.

7. Suchá pokožka - máte suchú pokožku, svrbí vás a menej sa potíte.

8. Strata záujmu o sex - máte minimálny alebo žiaden záujem o milovanie s partnerom. Vaše libido je nízke.

9. Problémy s plodnosťou - aj napriek tomu, že sa už dlho snažíte splodiť dieťa, nedarí sa vám otehotnieť. Štítna žľaza totiž ovplyvňuje aj ovuláciu.

10. Zmeny v menštruácii - máte viac kŕčov a vaša menštruácia trvá dlhšie, prípadne máte periódu nepravidelne a kratšie, pričom je veľmi mierna.

11. Nepredvídavosť trávenia - máte spomalený proces trávenia, ktorý sa prejaví zápchou, alebo ho máte príliš zrýchlený, čo sa prejaví preháňaním.

12. Zmeny v krku - zmení sa vám hlas alebo máte v hrdle hrčku.

13. Boľavé končatiny a svaly - bez rozumných príčin vás pobolievajú prsty na rukách, nohách či samotné končatiny. Prípadne vám končatiny trpnú alebo svaly trhajú.

14. Výrazný tlkot srdca - pravidelne sa vám stáva, že z ničoho nič pocítite veľký tlkot srdca – jeden či dva údery. Také, že ich doslova cítite až v krku. Tlkot sa môže aj z ničoho nič zrýchliť a následne opäť ustáliť.

15. Vysoký tlak - spomaľuje sa vám tep srdca a znižuje flexibilita ciev, čo vedie k vyššiemu krvnému tlaku.

16. Vysoký cholesterol - vysoká hladina LDL cholesterolu, ktorá nereaguje na úpravy diéty a životného štýlu je príznakom hypotyreózy, teda zníženej funkcie štítnej žľazy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist