InstagramFacebookYoutube
Výživa

Chyby, ktorých sa dopúšťajú ľudia na prerušovanej hladovke

20. februára 2018
Chyby, ktorých sa dopúšťajú ľudia na prerušovanej hladovke
Prerušovaná hladovka je čoraz populárnejšia diéta, ktorá so sebou prináša mnoho výhody, ako sú chudnutie, lepšie trávenie, lepší spánok, čistejšie myslenie, lepšia koncentrácia a nárast energie. Ak chcete, aby ste aj vy tieto výhody čerpali, musíte si dať pozor na niekoľko chýb.

Pozri aj: Prerušovaná hladovka. Je táto filozofia pre vás?

Prerušovaná hladovka predstavuje spôsob stravovania, pri ktorom väčší počet hodín v priebehu dňa nejeme a vyhradené okno na jedenie je potom často otázkou len pár hodín. Medzi najčastejšie chyby v tomto stravovacom prístupe patria:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Precenenie svojich síl
Keď sa budete rozhodovať o obdobiach hladovania a jedenia, musíte zohľadniť váš životný štýl a denný harmonogram. Musíte si určiť, kedy vám bude najviac vyhovovať okno jedenia. Zároveň by ste nemali naťahovať obdobie hladovky. Optimálny pomer sa zdá byť 16 hodín hladovania, 8 hodín jedenia. Často obdobie jedenia pritom začína obedom. Ak sa vám spočiatku zdá 16 hodín hladovania veľa, začnite s 12 hodinami a každým týždňom obdobie o hodinu naťahujte.

2. Prijímanie nadmerného množstva jedla
Počas okna určeného pre jedenie môžete vďaka dlhej hladovke jesť toho relatívne veľa. Aj to má však svoj strop a nemali by ste to preháňať. Vždy musíte mať na očiach hornú hranicu denného príjmu kalórií, ktorú nemôžete presiahnuť, ak chcete efektívne napredovať za svojím cieľom.

3. Prijímanie príliš malého množstva jedla
Opačným problémom je, keď nebudete jesť dostatočné množstvo jedla. Hladovanie ovplyvňuje hormóny, ktoré regulujú vašu chuť do jedla tak, že sa necítite hladní a po jedení sa skôr cítite sýti. Ľahko tak zabudnete jesť v dostatočnej miere. Nikdy by ste nemali prijať menej ako 1200-1400 kalórií denne. Telu budú chýbať a na druhý deň budete mať problém udržať hlad a únavu na uzde.

4. Jedenie nevhodného jedla
Prerušovaná hladovka vám v strave umožňuje neklásť až taký prísny dôraz na to, čo jete. Necháva vám manévrovací priestor, čo je pozitívom. Ak však budete jesť len nezdravé a kalorické jedlá, ako sú hranolky či pizza, tak vám to nepomôže s cieľom ani so samotnou diétou. Aby ste sa efektívne zasýtili, uprednostňujte bielkoviny, zdravé tuky, vlákninu a komplexné sacharidy.

5. Rýchla zmena názoru
Novú diétu začnete s nadšením, ale po prvých dňoch vás elán prejde a vy sa budete chcieť vzdať. Robí to veľa ľudí a je to chyba. Aj prerušovaná hladovka si vyžaduje určitý stupeň sebadisciplíny a určitý čas na to, aby ste si na nový spôsob stravovania zvykli. Prvý týždeň je najťažší. Nevzdávajte sa, bojujte a nakoniec budete radi, že ste sa nevzdali.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist