InstagramFacebookYoutube
Výživa

Prerušovaná hladovka. Je táto filozofia pre vás?

13. júna 2017
Prerušovaná hladovka. Je táto filozofia pre vás?
Prerušovaná hladovka je filozofia stravovania, ktorá sa v súčasnosti celosvetovo rozmohla. Jej základom je hladovanie počas dlhšieho času, ktoré nasleduje obdobia hodovania. Hodí sa však aj vám? To možno zistíte po prečítaní tohto článku.

Čo je to prerušovaná hladovka?

Prerušované hladovania sa môže vykonávať viacerými spôsobmi. Existuje niekoľko variácií, pri ktorých sú obdobia hladovania dlhšie – až 24-hodinové, alebo kratšie. Zrejme najpopulárnejší je protokol 16-8, pri ktorom 16 hodín nejete a na stravovanie využívate osemhodinové okno (napríklad od 12:00 do 20:00).

Prečo vlastne takáto filozofia vznikla? Základom boli predpoklady, že bude mať človek viac energie, predĺži svoju životnosť a že sa u neho zminimalizuje celková inzulínová záťaž a zmaximalizuje čas, ktorý telo trávi oxidovaním tukov. A ten posledný bod si získal srdcia mnohých ľudí snažiacich sa schudnúť.

Článok pokračuje pod reklamou


Tým učaroval aj fakt, že pri tejto filozofii nie je človek obmedzený na zoznam dobrých a zlých jedál, dokonca sa ani nepredpisuje dodržiavanie určitého kalorického stropu, či rozdelenie makroživín. Okrem dodržiavania času hladovania a jedenia tak neexistujú v podstate žiadne prísne obmedzenia. Väčšina ľudí však nezje viac ako dve veľké jedlá a dve menšie chuťovky.

Potenciálne výhody prerušovanej hladovky

Už sme spomínali predpoklady, ktoré ľudí viedli k využívaniu prerušovanej hladovky. Najlepšie však na tom je, že aj samotní vedci už tento prístup k stravovaniu preskúmali a prišli k zaujímavým záverom:

1. Podpora chudnutia - jedna štúdia zistila, že protokol „16-8“ viedol ľudí dodržujúcich prerušovanú hladovku k väčšiemu pálenie tukov. Rovnaký výskum ukázal, že sa v tele znížila hladina hormónov i krvného cukru, ktoré nie sú bežné pri kalorickom deficite a ktoré chudnutie inak komplikujú.

2. Možná podpora budovania svalov - trochu nečakane sa však tiež zistilo, že prerušovaná hladovka môže byť prospešná aj pri budovaní svalovej hmoty. Vzhľadom na zaužívané kulturistické metódy to môže byť prekvapujúce. Závery sú však momentálne len predbežné a potrebujú ďalšie preskúmanie, aby sa potvrdili s určitosťou. Základy tam však sú.

3. Podpora zdravia - niekoľko štúdií zistilo, že obdobia hladovania predlžujú život a zlepšujú metabolické parametre u zvierat. Ide pritom o podobné mechanizmy, aké prebiehajú v tele človeka. U neho však boli preukázané len krátkodobé benefity súvisiace s odďaľovaním starnutia. Dlhodobé nie. Takže predĺženie života človeka je zatiaľ len predpokladom.

Rozmýšľate, či by ste prerušovanej hladovka dali šancu? Mnoho ľudí, ktorí ju vyskúšalo, tvrdí, že sa vďaka nej cítili lepšie, schudli a nemuseli sa trápiť počítaním kalórií. Pre niektorých ľudí je výhrou, iným vyhovovať nemusí. Možno vám však zapadne do vášho životného štýlu, možno vám bude vyhovovať dlhodobo. Vtedy môže byť pre vás vhodná.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist