InstagramFacebookYoutube
Suplementy

V čom tkvie sila podceňovaného magnézia?

26. septembra 2018
V čom tkvie sila podceňovaného magnézia?
Horčík je jedným z najpodceňovanejších minerálov, ale pritom je veľmi dôležitý pre optimálne zdravie a športovú výkonnosť. Veľmi pohodlným spôsobom jeho príjmu sú doplnky výživy, ktoré sú väčšinou vedené pod jeho druhým menom „magnézium“.

V súčasnosti nie veľmi ľahké prijať dostatok minerálov z jedla, najmä ak sa potraviny, ktoré kupujeme, pestujú na takmer mŕtvej pôde, ktorá už nie je taká bohatá na minerály ako v minulosti. Magnézium patrí medzi tie minerály, ktoré je čoraz ťažšie prijať v dostatočnej miere.

Ak si teda zaistite dostatočný príjem horčíka jednak potravou (tmavozelená listová zelenina, orechy, banány, morské riasy, kakao, obilniny), ale aj doplnkom výživy, tak budete môcť čerpať tieto prospešné účinky:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Budovanie svalov - horčík je zapojený do procesov, ktoré vedú k tvorbe nových svalov i do ich fungovania – uvoľňuje ich a kompenzuje vápnik, ktorý ich na druhú stranu napína. Treba myslieť na to, že sa stráca potením. Preto pri dlhom cvičení môže jeho nedostatok viesť k svalovým kŕčom.

2. Produkcia energie - najdôležitejšou funkciou magnézia je tvorba a transport energie v bunkách. Je spolučiniteľom pri produkcii adenozíntrifosfátu (ATP), ktorý transportuje chemickú energiu v rámci buniek potrebnú pre metabolizmus.

3. Produkcia a syntéza bielkovín - horčík je žiaduci pre štrukturálnu integritu množstva telesných proteínov. Podieľa sa na ich tvorbe a takisto sa v spolupráci s inými minerálmi, vitamínmi a živinami podieľa na proteínovej syntéze, ktorá vedie aj k nárastu svalovej hmoty.

4. Prenášanie nervových signálov a regulácia vápnika - magnéziu umožňuje malým množstvám vápnika vstupovať do nervových buniek a tým umožňuje prenosu signálu nervami do alebo z mozgu. Mozgové neuróny sú na ňom závislé.

Aby ste si boli istí, že získavate dostatok horčíka, doplnky výživy sú ako šité na to, aby ste doplnili jeho príjem. Denne by ste mali prijať asi 350 až 450 miligramov, ale nič sa nestane, ak budete prijímať 500-700 miligramov. Pozor však už na vyššie dávky, aby vás z neho neprehnalo.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist