InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Vytunujte si suplementy I. – srvátkové proteíny

10. októbra 2018
Vytunujte si suplementy I. – srvátkové proteíny
Doplnky výživy sú cestou, akou si zefektívniť snahu za dosahovaním svojich fitness cieľov. Aj suplementy však môžete ešte vylepšiť. V prvej časti krátkeho seriálu sa pozrieme na to, ako si môžete „vytunovať“ proteíny.

Srvátkový proteín

Srvátkový proteín je rýchlo stráviteľný zdroj bielkovín, ktorý funguje takmer okamžite. Preto sa aj využíva po tréningoch, aby dodával telu potrebné aminokyseliny pre regeneráciu a rast sily a svalov. Vylepšiť ho môžete tým, že spolu s ním prijmete rovnaké množstvo kazeínového proteínu.

Dôvodom tohto kroku je fakt, že kazeín je na rozdiel od srvátky pomaly stráviteľný zdroj bielkovín, ktorý však po tréningu prináša takmer rovnaké účinky ako jeho rýchlejší „kolega“. Keďže však telu poskytuje bielkoviny dlhšie, bude tak dlhšie aj stimulovať svalový rast. Aj vedci zistili, že kombinácia týchto dvoch proteínov po tréningu je lepšia, ako prijímať len srvátkový alebo kazeínový proteín samostatne – telo dostane bielkoviny rýchlo a zároveň na dlhší čas.

Článok pokračuje pod reklamou


Srvátkový koncentrát

Ide o jednu z najlacnejších foriem srvátkového proteínu, ktorý je dostupný prakticky všade. Koncentráty sú tvorené asi 70 % bielkovín, zvyšok tvoria sacharidy a tuky. Je prospešný z toho hľadiska, že bielkovinové molekuly sa často priamo zapájajú do fyziologických procesov a môžu napríklad podporovať aj imunitu. Aby však lepšie podporovali svalový rast, musia sa štiepiť.

Preto ak ku koncentrátu pridáte aj srvátkový hydrolyzát, podporíte významnejšie rast svalov. Molekuly bielkovín v ňom sú totiž už rozložené na menšie jednotky dvoch až troch aminokyselín, a tak sú schopné priamo smerovať do svalových buniek. Vďaka tomu podporujú regeneráciu podstatne rýchlejšie. Nemohli by ste ich prijímať samostatne? Mohli. Ale prišli by ste o bioaktívne bielkoviny, ktoré obsahujú koncentráty. Hydrolyzáty tiež vo väčšej miere stimulujú inzulín, čo je želaný efekt po tréningu, ale nie už tak chcený v iných obdobiach dňa.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist