1. Pozor na alergie - artičoky môžu spôsobiť alergickú reakciu ľudí, ktorí sú citliví na alergény z ambrózie. Avokádo spôsobí problémy ľuďom alergickým na latex. Ľudia citliví na aspirín by sa mali vyvarovať reďkovke.
2. Znižovanie účinku liekov na riedenie krvi - ak užívate lieky na riedenie krvi, mali by ste si udržiavať konštantnú hladinu vitamínu K – jeho náhle zvýšenie by mohlo znížiť účinok týchto liekov. Treba teda jesť každý deň podobné množstva zeleniny, ktorá obsahuje veľa vitamínu K. Týka sa to najmä zelenej listovej zeleniny – špenátu, kelu, šalátu a podobne.
3. Rajčiny a pálenie záhy - nešpecifikovaná látka v rajčinách a produktoch vyrobených z nich podporuje pálenie záhy. Ak vás sužuje, skúste si od nich dať pauzu na pár týždňov, či sa váš stav nezlepší.
4. Kapusta a vredový zápal - ak vás trápi ulceratívna kolitída, mali by ste sa vyhnúť kapuste, ktorá obsahuje baktérie spôsobujúce nadúvanie a plynatosť. Podobné účinky majú aj karfiol či brokolica.
5. Obozretnosť pri zníženej funkcii štítnej žľazy - kaleráb, reďkovka či repa obsahujú dve látky, ktoré bránia štítnej žľaze produkovať hormóny. Pre zdravých ľudí nepredstavujú žiadne riziko, no mali by ste ich obmedziť, ak máte hypotyreózu.
6. Obličkové kamene - jeden z piatich ľudí má problémy s obličkovými kameňmi. Ak sa to týka aj vás, musíte obmedziť jedlá bohaté na oxalát. Patria medzi ne aj špenát, cvikla či rebarbora.
7. Špargľa podporuje dnu - špargľa obsahuje puríny, ktoré podporujú nadbytočnú produkciu kyseliny močovej. Tá je známa tým, že zvyšuje riziko dny, reumatického zápalového ochorenia kĺbov.
8. Baklažán a kontrola hmotnosti - ak chcete schudnúť, dajte si pozor na jedlá, ktorých jadro tvorí baklažán. Jeho špongiová textúra totiž nasáva tuk. Vysmážaný ho obsahuje niekoľkonásobne viac ako hranolky.
Čítať ďalší článok:
Päť najväčších omylov, ktoré robia ambiciózni začiatočníci Zdieľať na Facebooku