Bez srdca nemôžu fungovať ostatné svaly ani orgány. Vďaka nemu prúdi cievami krv a živiny sa dostávajú tam, kde majú. Jednými z podstatných chýb vedúcich k zvýšeniu rizík jeho ochorenia, je nedostatok pohybu a zlá strava.
Prvé sa dá docieliť pravidelným športovaním a cvičením, pri ktorom však treba dávať pozor na nadmerné zaťaženie. Aj to totiž vie srdcu viac uškodiť ako pomôcť. Platí to však najmä pre vytrvalcov, ktorí srdce preťažujú.
Pokiaľ ide o stravu, mohli by ste uplatniť aj niečo z nasledujúcich poznatkov:
1. Menej cukru, viac tukov
Mnohí ľudia sa boja tukov, ale neuvedomujú si, že skutočným nepriateľom je cukor. Srdcový sval totiž rád využíva tuky ako palivo pre svoju činnosť. Naše telo vytvára z mastných kyselín zdroje energie vtedy, keď je nízka hladina glukózy. A tá sa nestane realitou, ak budeme telo neustále zásobovať cukrami.
2. Dbajte na správny druh tukov
Samozrejme, nie všetky tuky sú rovnaké. Vo všeobecnosti sú dobré pre vaše srdcovocievne zdravie mononenasýtené tuky, ktoré obsahujú olivy, avokádo či rôzne druhy orechov. Omega-3 mastné kyseliny nájdeme aj v rybom tuku.
3. Polyfenoly sú mimoriadne cenné
Polyfenoly sú chemické látky, ktoré prospievajú vaším cievam i srdcu. Okrem spomínaných jedál, ako je avokádo či olivy (a olivový olej), ich nájdeme aj v tmavej čokoláde, gaštanoch, ľanových semenách, v zelenom a čiernom čaji. Pozitívny vplyv má aj resveratrol, ktorý nájdete v hrozne, čučoriedkach, arašidovom masle či v tmavej čokoláde.
4. Vplyv cholesterolu nepreceňujte
Neustále počúvate, že cholesterol je zlý. V skutočnosti sú zlé zápalové procesy na povrchu ciev. Najlepším spôsobom, ako znížiť vplyv malých čiastočiek, ktoré v krvi cirkulujú dlhšie, je tvoriť dobré veľké čiastočky. A to sa dosiahne najmä tým, že znížite príjem cukrov a škrobu. Je treba jesť menej spracovaných jedál a podľa vedcov aj obmedziť príjem ovocia a obilnín.
Čítať ďalší článok:
Ako sa zotaviť z tréningu efektívnejšie? Zdieľať na Facebooku