InstagramFacebookYoutube
Výživa

Výživou k zdravému srdcu: 4 cenné tipy

06. novembra 2018
Výživou k zdravému srdcu: 4 cenné tipy
V tele máte množstvo svalov a chcete, aby boli všetky silné a zdravé. Srdce je pritom tým najdôležitejším svalom zo všetkých. Preto by malo byť vašim cieľom, aby bolo čo najsilnejšie a aby ste vďaka tomu mohli žiť dlhý a zdravý život.

Bez srdca nemôžu fungovať ostatné svaly ani orgány. Vďaka nemu prúdi cievami krv a živiny sa dostávajú tam, kde majú. Jednými z podstatných chýb vedúcich k zvýšeniu rizík jeho ochorenia, je nedostatok pohybu a zlá strava.

Prvé sa dá docieliť pravidelným športovaním a cvičením, pri ktorom však treba dávať pozor na nadmerné zaťaženie. Aj to totiž vie srdcu viac uškodiť ako pomôcť. Platí to však najmä pre vytrvalcov, ktorí srdce preťažujú.

Článok pokračuje pod reklamou


Pokiaľ ide o stravu, mohli by ste uplatniť aj niečo z nasledujúcich poznatkov:

1. Menej cukru, viac tukov
Mnohí ľudia sa boja tukov, ale neuvedomujú si, že skutočným nepriateľom je cukor. Srdcový sval totiž rád využíva tuky ako palivo pre svoju činnosť. Naše telo vytvára z mastných kyselín zdroje energie vtedy, keď je nízka hladina glukózy. A tá sa nestane realitou, ak budeme telo neustále zásobovať cukrami.

2. Dbajte na správny druh tukov
Samozrejme, nie všetky tuky sú rovnaké. Vo všeobecnosti sú dobré pre vaše srdcovocievne zdravie mononenasýtené tuky, ktoré obsahujú olivy, avokádo či rôzne druhy orechov. Omega-3 mastné kyseliny nájdeme aj v rybom tuku.

3. Polyfenoly sú mimoriadne cenné
Polyfenoly sú chemické látky, ktoré prospievajú vaším cievam i srdcu. Okrem spomínaných jedál, ako je avokádo či olivy (a olivový olej), ich nájdeme aj v tmavej čokoláde, gaštanoch, ľanových semenách, v zelenom a čiernom čaji. Pozitívny vplyv má aj resveratrol, ktorý nájdete v hrozne, čučoriedkach, arašidovom masle či v tmavej čokoláde.

4. Vplyv cholesterolu nepreceňujte
Neustále počúvate, že cholesterol je zlý. V skutočnosti sú zlé zápalové procesy na povrchu ciev. Najlepším spôsobom, ako znížiť vplyv malých čiastočiek, ktoré v krvi cirkulujú dlhšie, je tvoriť dobré veľké čiastočky. A to sa dosiahne najmä tým, že znížite príjem cukrov a škrobu. Je treba jesť menej spracovaných jedál a podľa vedcov aj obmedziť príjem ovocia a obilnín.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist