Mliečne produkty obsahujú vápnik a iné živiny, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Často sú však bohaté aj na nasýtené tuky, ktoré sú z hľadiska srdcovocievneho zdravia považované za zlé.
A práve na to vsádzajú výrobcovia nízkotučných alternatív. Mnoho ľudí si však neuvedomuje, že v nízkotučnom mlieku alebo jogurte sa strata tukov kompenzuje vyšším obsahom cukrov. A ten tiež nie je dobrý pre naše zdravie.
Nedávne dôkazy ukazujú, že nie je žiaden významný rozdiel medzi vysokotučnými a nízkotučnými potravinami, pokiaľ ide o ich spojenie s vyšším rizikom rozvoja cukrovky alebo srdcovocievných ochorení.
Väčšina štúdií však len analyzovala údaje získane priamo od ľudí pomocou dotazníkov. A tie vedie byť skreslené, pretože ľudia často nevedia správne posúdiť, koľko toho vlastne zjedia.
Dostávame sa však už aj k objektívnemu meraniu. Vedci zistili, že v tele máme biomarkery, prostredníctvom ktorých sa dá zistiť, koľko mliečnych potravín konzumujeme.
Využitím tejto metódy už pár výskumov zistilo, že neexistuje spojenie medzi konzumáciou tukov z mliečnych výrobkov a vyšším rizikom srdcových ochorení. V roku 2014 sa dokonca zistilo, že ľudia, ktorí prijímali viac mliečnych tukov, mali nižšie riziko cukrovky druhého typu.
Toto tvrdenie podporila aj štúdia uverejnená v tomto roku v žurnále PLOS Medicine, pri ktorej vedci skúmali informácie zo vzorky tvoriacej až takmer 64 000 dospelých zo 16 krajín sveta. Vedci tak ukázali, že konzumácia mliečnych výrobkov nie je škodlivá pre naše zdravie, ale naopak, mohla by byť prospešná.
Zdroj: Newsweek
Čítať ďalší článok:
Úspech a lepší život: Prehľad článkov, ktoré vám pomôžu rásť (46. týždeň 2018) Zdieľať na Facebooku