1. Nedostatok bielkovín v strave
Mnoho ľudí sa tejto chyby dopúšťa najmä pri chudnutí, kedy obmedzujú prijímanie kalórií. Vtedy by však mali naopak prijímať dostatok bielkovín, aby sa lepšie zasýtili a udržali viac svalovej hmoty. Vo všeobecnosti platí, že pod hranicu 0,8 gramu bielkovín na 1 kilogram hmotnosti by ste ísť nemali. Ak vám záleží na budovaní svalov, je lepšie, ak sa držíte nad hranicou 1,5 gramu.
2. Príjem príliš veľkého množstva po tréningu
Nie vždy je lepšie prijímať viac bielkovín. Po určitom bode ich už totiž telo nevie spracovať. Vedci zistili, že 10 gramov esenciálnych aminokyselín je dostatok na to, aby sa v maximálnej miere po cvičení stimulovala proteínová syntéza. To predstavuje asi 25 gramov kompletných bielkovín. Normálny človek ich viac po tréningu prijímať nemusí.
3. Jedenie bielkovín z rovnakého zdroja
Ak budete bielkoviny prijímať z viacerých odlišných zdrojov, tak z nich budete získavať všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ako aj iné živiny, ako sú vitamíny či vláknina, ktoré sú pre telo prospešné. Bielkoviny prijímajte z mäsa, rýb, vajec, húb, ale aj orechov, semien či zeleniny.
4. Príjem bielkovín len z jedného jedla
Keď budete jesť pravidelne počas dňa, tak udržíte vo vysokých obrátkach svoj metabolizmus. Každé jedlo by však malo obsahovať aj bielkoviny. Ak ich budete chcieť prijať len v jednom jedle, telo ich všetky nevyužije. Preto je lepšie dávkovať mu ich priebežne. To vám tiež pomôže k pocitom sýtosti. Budete cez deň menej hladní.
5. Zlý výber proteínových doplnkov
Mnoho ľudí vyberá doplnky výživy len posúdením množstva a ceny. Snažte sa však vyberať kvalitné produkty, ktoré neobsahujú veľa umelých konzervantov a sladidiel. Platí tiež, že rýchle proteíny, ako sú srvátkové, sú ideálne na obdobie po tréningu. Pomalé, ako kazeín, sa zase hodia viac pred spaním. Zvažujte teda aj účel, pre ktorý si výrobok kupujete.
6. Ignorovanie rastlinných proteínov
Keď sa povie slovo bielkoviny, mnohým sa pred očami zjaví mäso, vajcia či mliečne výrobky. Je však dôležité nezabúdať ani na rastlinné zdroje. To isté platí pri výbere proteínov. Neexistujú len srvátkové a kazeínové, ktoré pochádzajú z mliečnej bielkoviny. Dobrými alternatívami sú aj sójový, ryžový, hrachový či konopný proteín. Ideálne je, ak sú zmiešané viaceré druhy tak, aby pokryli všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.
Čítať ďalší článok:
Trápia vás pri tréningu bolesti hlavy? Takto ich zastavíte Zdieľať na Facebooku