InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Dámy, toto sú dôvody, prečo nemôžete zvýšiť svoju silu

02. marca 2019
Dámy, toto sú dôvody, prečo nemôžete zvýšiť svoju silu
Aj ženy chcú silné svaly. Patríte medzi ne aj vy? Možno ste narazili na stagnáciu a neviete sa pohnúť ďalej. Sila vám aj spočiatku rástla, ale teraz už nie a nie zosilnieť. V čom by mohol byť problém? Prinášame vám tri možné vysvetlenia.

Ak chcete budovať svaly a silu dlhodobo, musíte si dať pozor, aby ste neplytvali svojím časom robením týchto troch chýb:

1. Nevyužívate vhodné váhy na činkách
Chcete budovať svaly, chcete budovať silu, ale stále máte v rukách ľahké jednoručné činky. Možno vám v počiatočných fázach prinášali výsledky, ale svaly potrebujú nové výzvy a to súvisí aj s veľkosťou váhy na vašich činkách. Sto opakovaní s trojkilovou činkou vám nepomôže. Ak chcete silnejšie svaly, musia sa zapotiť. Váha pre ne musí byť výzvou takou, že s nimi nebudete schopné urobiť viac ako 8-12 opakovaní, ak chcete budovať svaly. Ak je vaším cieľom sila, malo by ísť o váhy, s ktorými zvládnete urobiť nanajvýš 6-8 opakovaní.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Venujete sa až príliš kardiu
Kardio má svoje výhody a nesúvisia len s chudnutím, ale aj s udržiavaním kondície a srdcovocievnym zdravím. Je dobré venovať mu občas priestor, ale nie je dobré to s ním preháňať, ak sa snažíte budovať svaly a silu. Ak teda nie je vaším cieľom spaľovanie tukov, mali by ste mu venovať len 20-30 minút v ľahkej až miernej aktivite a necvičiť ho v dni, v ktoré sa venujete posilňovaniu. Ak máte radi HIIT, tak dajte pozor na to, že z nich sa zotavuje človek dlhšie. Preto by ste si mali dávať aj medzi silovými tréningami dostatok oddychu.

3. Neprijímate dostatok bielkovín
Ak sa chcete seriózne venovať posilňovaniu, musíte prijímať dostatočné množstvo bielkovín. Tie sú z nutričného hľadiska kriticky dôležité, pretože podporujú proteínovú syntézu. Áno, nájdete ich aj v orechoch, rôznych druhov semien, ale to nie sú efektívne zdroje pre niekoho, kto sa snaží budovať svaly a silu. Potrebujete jesť mäso, vajcia alebo napríklad tofu, ak ste vegetariánkou. Denne by ste mali prijať minimálne 1,8 gramu bielkovín na kilogram hmotnosti. Ak vážite 60 kilogramov, bolo by to 108 gramov bielkovín. Ak to nezvládnete získať zo stravy, skúste proteínové doplnky. Hodia sa najmä po cvičení.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist