InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Ako jesť pre svoj šport I. – Posilňovanie, CrossFit, turistika

Autorka: Lucka  /   16. marca 2019
Ako jesť pre svoj šport I. – Posilňovanie, CrossFit, turistika
Pripravili sme pre vás mini sériu o tom, ako by mali ženy jesť pred, počas a po športovaní. V prvej časti sa zameriame na posilňovanie a CrossFit, či na bežnú turistiku.

Princípom jedenia pred tréningom je dodať telu energiu a počas tréningu sa ju zase snažíme udržať, aby sme podali čo najlepšie výkony. Po nich treba telo zregenerovať, na čo má veľký vplyv strava po fyzickej aktivita.

Posilňovanie a CrossFit

Aby ste podali čo najlepší výkon v posilňovni, mali by ste zjesť ľahký a dobre vybalansovaný pokrm obsahujúci 150 až 200 kalórií. To by malo stačiť na to, aby ste zvládli cvičiť a nemali problémy s trávením. Príkladom je ryžový chlebík so syrom cottage alebo banány s arašidovým maslom. Dobrým tipom je užívať aj rozvetvené aminokyseliny BCAA, ktoré pomôžu s energiou i regeneráciou.

Článok pokračuje pod reklamou


Počas cvičenia je dôležité dopĺňať tekutiny, ale inak nie je potrebné konzumovať žiadne jedlo. Väčšinou totiž necvičíme tak dlho, aby to bolo potrebné.

Kľúčové však je to, čo zjeme po docvičení, aby sa podporila regenerácia, ako aj rast sily a svalov. Na zacelenie svalov sú potrebné bielkoviny, ktorých by ste mali prijať 20 až 30 gramov krátko po skončení tréningu. Na doplnenie energie sú potom dôležité rýchle sacharidy. Tie prijímame v rovnakom alebo dvojnásobnom množstve ako bielkoviny v závislosti od našich cieľov. Pohodlným riešením je proteínový nápoj, ale môžete ho nahradiť aj nízkotučným gréckym jogurtom s bobuľovitým ovocím.

Turistika

Turistika na rozdiel od CrossFitu či posilňovania nemusí byť na prvý pohľad taká náročná, ale nenechajte sa oklamať. Na to, aby ste dokázali zvládnuť ambiciózny výšľap, potrebujete pred ním zjesť jedlo obsahujúce asi 300 kalórií z kvalitných sacharidov a trošky bielkovín, ktoré oddialia pocit hladu. Príkladom môžu byť plnená tortilla so zeleninou a šunkou, ovsené vločky s mliekom.

Keďže turistika je dlhodobá záležitosť, musíte sa vybaviť aj na stravovanie počas jej vykonávania. Keďže intenzita nie je vysoká, môžete prijímať aj komplexné pokrmy. Doprajte si ich raz za hodinu, aby ste sa vyhli únave. Zmes orechov a sušeného ovocia, prípadne sendvič alebo energetická tyčinka sú všetko vhodné alternatívy.

Keď už budete mať po tom, mali by ste prijať bielkoviny, aby ste pomohli zaceliť svalové poškodenia. Sacharidov by ste mali prijať asi dvakrát toľko. Ak ste toho vypotili veľa, mali by ste prijať aj niečo so soľou, resp. sodíkom. Tipom môžu byť varené vajcia s chlebom alebo kuracie prsia s ryžou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist