InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Aký je najlepší spôsob, ako zostať silným aj po štyridsiatke?

24. marca 2019
Aký je najlepší spôsob, ako zostať silným aj po štyridsiatke?
Najefektívnejším spôsobom, ako si udržať rýchly metabolizmus a zachovať chudšiu postavu aj po štyridsiatke, je budovanie čistej svalovej hmoty. Vaša snaha však môže utrpieť, ak si nie ste istí, ako trénovať a koľko kuracích pŕs máte jesť po tréningoch.

Vedci sa však veci pokúsili ujasniť a v nedávnej štúdii zverejnenej v Britskom žurnále športovej medicíny zodpovedali aj na starú otázku, či bielkoviny a tréning s činkami sú v tomto smere tak efektívne ako sa o nich dlhé roky hovorí.

Výskumníci si pozreli minulé štúdie, ktoré dokopy zahŕňali 1863 mužov a žien v rôznych životných obdobiach a kondičných úrovniach. Analýzou zistili, že skutočne ľudia konzumujúci viac bielkovín a venujúci sa posilňovaniu majú väčšie a silnejšie svaly, pričom rozdiely sú viditeľné najmä v pokročilom veku.

Článok pokračuje pod reklamou


Jedným zo záverov bolo, že osoby, ktoré zvýšili svoj príjem bielkovín, mali v priemere o 10 percent viac sily a o 25 percent viac svalovej hmoty ako ľudia, ktorí patrili do kontrolnej skupiny.

Výskumníci tiež potvrdili, že ideálny príjem bielkovín sa pohybuje na úrovni 1,6 gramu na jeden kilogram telesnej hmotnosti. Ak teda vážite 90 kilogramov, mali by ste ich denne prijať asi 144 gramov.

Výsledkom štúdie je tiež skutočnosť, že vyšší príjem bielkovín ako je uvedeného 1,6 gramu na kilogram hmotnosti, neviedol k naberaniu väčšieho množstva svalov. Pri ich budovaní sa pritom osvedčili všetky typy, vrátane rastlinných bielkovín.

Možno najprekvapivejším záverom výskumníkov je, že konzumácia bielkovín v hociktorý čas dňa produkuje prakticky rovnaké výsledky, ako keby ste ich príjem zvýšili hneď po tréningu, ako sa vo všeobecnosti odporúča.

Čo si teda vziať k srdcu z tejto štúdie? Ak chcete zostať silní aj po 40. roku života, mali by ste sa venovať posilňovaniu a zvýšiť váš denný príjem bielkovín. Denne by ste ich mali prijať 1,6 gramu na kilogram vašej hmotnosti.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist