InstagramFacebookYoutube
Výživa

Symptómy, ktoré vám hovoria, aby ste ubrali z príjmu kávy

04. júna 2019
Symptómy, ktoré vám hovoria, aby ste ubrali z príjmu kávy
Káva vám dodá energiu a cítite sa po nej koncentrovaní. Je to zásluhou kofeínu, vďaka ktorému je káva aj návyková. Ak ju však prijímate s mierou, nie je to škodlivý návyk. Ak to však s jej príjmom preháňate, môže sa vám to vypomstiť.

V konzumácii „zázračného“ nápoja je bod zlomu, ktorý ak prejdete, budú prevažovať negatíva nad pozitívami. Vtedy treba jej príjem ubrať alebo prerušiť. Či už ste ten bod prešvihli, vám prezradia aj nasledujúce symptómy:

1. V noci nemôžete spávať - jedným z dôvodov nespavosti je aj prehnaný príjem kávy. Platí to aj v prípade, ak to preženiete doobeda a od poobedia ju už nepijete.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Bývate častejšie podráždení - vyplavovanie adrenalínu môže priniesť záplavu energie, ale tiež môže viesť k ľahšej podráždenosti. Ak si v tomto smere všímate zhoršovanie, mali by ste príjem kávy znížiť o jednu či dve šálky.

3. Ste neustále dehydrovaní - káva spôsobuje častejšie návštevy záchoda a pokiaľ to nevykompenzujete vyšším príjmom vody, môže sa ľahko stať, že budete dehydrovaní.

4. Mávate bolesti brucha - ak vás boli brucho po rannej šálke kávy, je to znamenie, že by ste jej príjem mali obmedziť. Tiež môže vyšší príjem kávy spôsobiť pálenie záhy.

5. Cítite triašku - kofeín je stimulant, preto vás dokáže tak efektívne prebrať. Príliš veľa kofeínu však môže viesť až k triaške. U väčšiny ľudí ju spôsobuje štvorciferný počet mg kofeínu v priebehu dňa. Sú však aj ľudia citlivejší.

6. Mávate časté bolesti hlavy - ľudia, ktorí si vytvoria na kávu závislosť, pociťujú bolesti hlavy, keď ju už niekoľko hodín nepili. Krátkodobým riešením je šálka kávy, dlhodobým je jej príjem obmedziť a vydržať niekoľko dní aj s bolesťami, ktoré sa časom vytratia.

7. Máte hnačku - káva má účinky podobné preháňadlám, preto po jej vypitá často musíte ísť na záchod. Ak to s ňou však preženiete, môže vás až prehnať.

8. Máte zvýšený tlak krvi - kofeín stimuluje nervový systém, čo ovplyvňuje aj tlak krvi. Ak ste s ním v minulosti problém nemali, ale po zvýšení príjmu kávy áno, potom viete, kde hľadať dôvod.

9. Máte zlú náladu a ľahko vás niečo nahnevá - káva náladu zlepšuje, ale ak jej pijete príliš veľa, má presne opačný efekt. Ak máte dlhodobo zlú náladu a ľahko vás rozčúlia aj malé podnety, potom je vinníkom zrejme práve váš vysoký príjem kávy.

10. Žltnú vám zuby - ak sa vám začínajú čoraz viac sfarbovať zuby, pomôcť by vám mohlo zníženie konzumácie kávy, ktorá obsahuje látky, ktoré sa zachytávajú na zuboch a zanechávajú za sebou žltý nádych.

zdroj: daily meal


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist