InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Päť jednoduchých tipov, ktoré vás dovedú k fitness úspechu

09. júna 2019
Päť jednoduchých tipov, ktoré vás dovedú k fitness úspechu
Chcete vkročiť do sveta fitness alebo sa len chcete dostať do skvelej kondície? Potom vám gratulujeme k dobrým ambíciám. Ešte predtým, ako sa do toho pustite naplno, by ste mali poznať kroky, ktoré vás dovedú k úspechu.

Ak chcete mať lepšiu kondíciu, vyššiu silu, svalnatejšie a chudšie telo, potom sa musíte zmieriť s tým, že nejaká snaha bude potrebná. Týchto päť tipov vás však k vysnívanému úspechu dovedie. Musíte len skutočne chcieť:

1. Cvičenie (skoro) každý deň
Ak chcete byť skutočne úspešní, musíte sa venovať cvičeniu. Aktívni by ste mali byť každý deň a venovať sa priamo cvičeniu šesťkrát do týždňa a jeden deň ponechať regenerácii. Cvičenie však neznamená, že budete výhradne zdvíhať činky. Treba sa venovať aj posilňovaniu, aj kardiovaskulárnemu tréningu. Netreba ignorovať zahrievanie a strečing, ktoré vám pomôžu s výkonnosťou a obmedzia riziko zranenia.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Výber správnych jedál a porcií
Ešte väčší vplyv na to, či uspejete, má strava. Môžete cvičiť koľko chcete, ale keď budete zle jesť, neuspejete. Musíte sa naučiť konzumovať zdravé, vyvážené pokrmy, ktoré obsahujú vhodný pomer makroživín (bielkoviny, sacharidy, tuky) a ktoré telu dodajú aj veľa vlákniny, vitamínov a minerálov. Kľúčové je mať pod kontrolou porcie jedál. Samozrejme, nejaké chutné potešenie si občas dať môžete, striktné diéty totiž nikdy dlhodobo nefungujú. Dôležité je však dať pozor na spomínané veľkosti porcií.

3. Počítanie kalórií
Ak chcete mieriť za úspešným koncom vášho plánu, či už sa týka chudnutia alebo naberanie svalov, budete musieť vedieť, koľko kalórií prijmete zo stravy a koľko ich spálite fyzickou aktivitou. Ak chcete chudnúť, musíte viac kalórií spáliť ako prijať, ak chcete naberať hmotu, musí to byť naopak.

4. Dostatok spánku a oddychu
Práca a cvičenie si vyžiadajú veľa energie, a tak je dôležité dobyť batérie nie len stravou, ale aj oddychom. Kľúčové pre váš úspech je, aby ste sa kvalitne vyspali. Spávať by ste mali chodiť vždy v približne rovnakom čase, aby ste si vytvorili zvyk. Spánok by mal trvať ideálne aspoň sedem a pol hodiny. Snažte sa neklesnúť pod sedem. Nespite ani prehnane dlho, potom sa budete cítiť tiež unavene.

5. Udržiavanie motivácie
Musíte sa pripraviť na to, že aj keď v tomto momente chcete cvičiť, chcete sa správne stravovať a chcete chodiť skôr do postele, prídu obdobia, kedy sa vám to chcieť nebude. Preto si musíte nájsť spôsob, akým sa budete priebežne udržovať motivovaní. Stanovujte si menšie čiastkové ciele a dosahujte ich. Myslíte pozitívne a nájdite si nejaké vzory, ktoré sa oplatí nasledovať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist