InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Zaujímavý boj: Zranenia a škandál otvárajú dvere novému šampiónovi

11. septembra 2019

V piatok a sobotu sa v americkom Las Vegas v rámci Olympia Weekendu postavia na súťažné pódium aj najlepší kulturisti sveta. Hoci, tento rok bude o pár z tých naozaj najlepších ochudobnený. To však so sebou prináša väčšiu nepredvídateľnosť a zaujímavejší boj.

O titul Mr. Olympia tento rok nebudú bojovať poslední dvaja šampióni – sedemnásobný víťaz Phil Heath sa musel v ostatných mesiacoch zotavovať z operácie a Shawn Rhoden dostal od American Media Inc., organizátora súťaže, zákaz štartu pre škandál s údajným znásilnením.

Na Olympiu sa ani tento rok nerozhodol vrátiť Kai Greene a chýbať bude aj Mamdouh Elssbiay, ktorý patril v ostatných rokoch do užšej špičky. Jemu v tom zabránili zdravotné problémy.

Článok pokračuje pod reklamou


Najväčšou osobnosťou na pódiu bude veterán Dexter Jackson, ktorý v minulosti povedal, že ak raz skončí mimo prvej päťky, tak ukončí kariéru. Vlani bol siedmy, ale nakoniec v kariére pokračuje a čaká ho už 20. účasť na Mr. Olympia. Súťaž vyhral v roku 2008 a hoci ho odpisovať nemôžeme, v súťažnom poli nájdeme väčších favoritov a je pravdepodobné, že tento rok uvidíme nového šampióna.

Dexter a jeho cesta:


Tým najväčším favoritom je podľa papierových predpokladov Brandon Curry. Ten za posledné roky urobil veľké pokroky a zrejme mu prospelo presťahovanie sa do Kuvajtu, kde trénuje pod drobnohľadom Abdulla al Otaibiho. Vlani bol v Las Vegas piaty a tento rok už vyhral Arnold Classic, čo je po Olympii druhá najprestížnejšia súťaž. Ak sa pripraví perfektne, zrejme už po piatku bude rozhodnuté.

Curryho triumf na Arnold Classic:


Najväčšie problémy Currymu na jar v Ohiu robil William Bonac, ktorý sa bude tiež chcieť zapísať do histórie. Vlani skončil o jednu pozíciu vyššie ako Curry a tento rok potvrdil výbornú formu víťazstvom na austrálskom Arnold Classic. O jeho veľkým objemoch netreba písať. Rozhodujúce bude, ako sa dokáže vyrysovať a vyrovnať s rozchodom s renomovaným trénerom Neilom Hillom.

Do boja o Sandovowu sošku vstúpi aj Roelly Winklaar, ktorý bol vlani skvelý a skončil na treťom mieste. Tento rok však na Arnold Classic sklamal na celej čiare a skončil na piatom mieste. Jeho problémy s nevyrovnanosťou sú známe, a tak je ťažké predpokladať, v akej forme príde do Las Vegas teraz. Po marci mal však zrejme o motiváciu postarané a mal aj dosť času na to, aby na nevydarenú súťaž zareagoval.

Čiernym koňom súťaže by mohol byť iránsky reprezentant Hadi Choopan, ktorý predošlé dve Olympie vynechal, pretože nedostal víza. Vyzeralo to tak, že sa jeho osud zopakuje, ale koncom augusta prišla pozitívna správa. „Perzský vlk“ bude chcieť svet prekvapiť aj za pomoci Hanyho Ramboda, niekdajšieho trénera Heatha či Jaya Cutlera.

Prvé kroky na americkej pôde:


Kým neuvidíme všetkých borcov stáť vedľa seba, nebudeme môcť s istotou povedať, či Curry potvrdí očakávania, či sa Winklaar oklepe zo sklamania alebo či nakoniec uspeje Bonac. Nie je tiež vylúčené, že prekvapí niekto úplne iný. Áno, Mr. Olympia tento rok prišla o viacero hviezd, ale súťaž to bude už len z tohto pohľadu rozhodne zaujímavá.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist