InstagramFacebookYoutube
Tréning

Záťažová vesta – plusy a mínusy

19. decembra 2019
Záťažová vesta – plusy a mínusy
Mnohí športovci si svoje tréningy sťažujú, aby bolo pre nich ľahšie fungovať pri bežných podmienkach. Veľmi populárna je pritom v tomto smere záťažová vesta, vďaka ktorej budete mať viac kilogramov, s ktorými sa bude musieť telo pri tréningu vyrovnávať.

Ak vám váš bežný tréning nestačí a rozmýšľate, že by ste si cvičenie zintenzívnili práve záťažovou vestou, potom bude pre vás dôležité poznať jej pozitíva a negatíva. A práve na to sa v tomto článku zameriame.

Pozitíva záťažovej vesty

Na začiatok začneme plusmi cvičenia so záťažovou vestou. Tým najväčším je samozrejme zintenzívnenie tréningu, ktoré vyplýva z toho, že pri každom pohybe, pri každom cviku máte na sebe viac kilogramov. Nemusíte pritom cvičiť zhyby, drepy alebo cviky, pri ktorých je jej vplyv cítiť najviac. Zabrať vám dá pri každom pohybe.

Článok pokračuje pod reklamou


Ľudia, ktorí pri svojom tréningu využívajú záťažovú vestu, tým zlepšujú svoju silu a tiež kardiovaskulárny systém. Veľmi rýchlo dokáže zvýšiť tep srdca, ktorý môže byť vyšší o 3 až 5 percent.

Záťažová vesta sa hodí najmä pri cvičení cvikov s vlastnou váhou, kde je dodatočnou záťažou. Tiež sa ňou dajú prekonávať obdobia stagnácie. Mnohí ľudia si ňou komplikujú turistiku alebo chôdzu na bežeckom páse, prípadne do schodov.

Negatíva záťažovej vesty

Potenciálnym mínusom je, že ak si ju nezapnete správne, tak vás môže pri cvičení obťažovať. Keď sa uvoľní, vie vám to znepríjemniť život a navyše to ešte o čosi zvyšuje záťaž na vašu chrbticu.

Zároveň oblečenie si takejto vesty na hornú časť tela zrazu mení celú mechaniku vášho tela, pretože sa mení centrum gravitácie. To môže spočiatku rozhodiť vašu techniku cvičenia a zvýšiť riziko zranení.

Dlhodobé nosenie takejto vesty je zároveň náročné na kĺby, najmä, ak ju niekto využíva pri behu, ktorý je už sám o sebe náročný pre členky a kolená. Taktiež zaťažuje kríže, takže by ju nemali nosiť ľudia, ktorí už s nimi majú problémy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist